Osympatisk konstnär och märkliga möbler

2 mars 2015 15:32

Kaleido-stipendiaten Julia Gamborg Nielsen ställer ut avvikande möbler och Uppsala konstmuseum visar upp japansk samtidskonst. UNT:s Sebastian Johans tipsar om spännande alster i mars.

Akram Zaatari

Moderna museet 7/3

Moderna museet presenterar ytterligare en stigande stjärna som älskar att dissekera gamla arkiv. Akram Zaataris konst kretsar kring hemlandet Libanons historia och hans berättelser pendlar mellan dokumentärt och subjektivt. En porträttfotografs arkiv kan bli råmaterial för otaliga verk som berättar helt olika historier. Vi definierar vårt sammanhang genom det vi väljer att se.

Emil Nolde

Waldemarsudde 7/3

Det finns som bekant ingen korrelation mellan att skapa bra konst och att vara en sympatisk person. Det är synd, det skulle göra avläsningen av tillvaron betydligt enklare. En av dem som brukar anges som bevis är den tyska expressionisten och nationalsocialisten Emil Nolde, som av sina partivänner stämplades som en skapare av ”entartete kunst” och belades med yrkesförbud.

Translation theme park

Uppsala konstmuseum 14/3

Den japanska konstnären Fumiko Kobayashi har tagit fasta på att de ägodelar som svämmar över i våra liv blir som mest påtagliga när vi förlorar dem, och har bland annat utgått från den stora tsunamin som 2011 försatte Japan i katastrofläge. Kobayashi lär vara en av höjdpunkterna när Uppsala konstmuseum bjuder på japansk samtidskonst.

Julia Gamborg Nielsen

Kaleido 14/3

Det är mycket svårt att formge möbler som, om än aldrig så lite, avviker från våra förväntningar på hur de ska se ut. Julia Gamborg Nielsen lyckas emellertid förhållandevis bra och visar elegant att det trots allt inte krävs så mycket för att störa våra mentala schabloner. Kaleido har valt ännu en välförtjänt stipendiat.

Stian Hole

Bror Hjorths Hus 28/3

Bror Hjorths Hus har fått priser och mycket uppskattning för sin pedagogiska verksamhet för barn. Och berömmet är ovanligt välförtjänt. De årliga utställningarna som presenterar mer eller mindre betydelsefulla barnboksillustratörer brukar hålla hög nivå. Norska Stian Hole fotomonterar ihop berättelser på svåra teman enligt devisen att mycket är mer.

Konst

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sebastian Johans