– Kvalitativt kulturliv och lockande offentliga miljöer är viktiga delar för att skapa en levande stadsdel. Med det i åtanke får Rackispuben gärna återuppstå på den platsen där den en gång låg, säger Benny Enholm, vd på Studentstaden.
I år är det 20 år sedan de sista tonerna klingade ut i den klassiska källaren på Rackarberget. På det minimala scenpodiet, längst in i konsertlokalens ena hörn, stod allt från Imperiet till M.A. Numminen och underhöll Uppsalapubliken. Det var där som Eldkvarn spelade fyra dagar i rad 1994 och där tyska sångerskan Nico gav extranummer trots att takbelysningen tänts för längesedan.
Idag hyr Kooperativet Capella lokalen för försäljning av begagnade möbler. Det enda som minner om att platsen en gång var en konsertlokal är det färgglada klottret i en av de gamla logerna. Scenen står förvisso också kvar i sitt gamla skick, men är knappt synlig under belägringen av loppisfynd. Det är 20 år sedan lokalen mullrade av rundgång, applåder och gitarrsolon, men Benny Enholm tror att intresset i Uppsala är tillräckligt stort för att Rackis på sikt kan återuppstå i ny form.
– Problemet är inte att hitta folk som vill driva den typen av verksamhet. Utmaningen är att hitta seriösa aktörer som kan driva runt en sådan verksamhet på ett bra sätt.
Som UNT tidigare har berättat jobbar Studentstaden på att förändra detaljplanen för Rackarberget. I kristallkulan ligger 500 nya lägenheter och upprustning av de redan befintliga husen, inte minst 50-talsbyggnaden där Rackispuben en gång huserade i källaren. Benny Enholm hoppas att ombyggnationerna kan inledas 2018 och Studentstadens vd är inte ensam om att gilla tanken på att Rackis kan återuppstå i en nyrenoverad källarlokal.
– För mig får det gärna öppna en ny musikpub, men den här gången kan jag garantera att jag inte kommer att hålla i spakarna, säger Björn Carlsten, som var med drev Rackispuben, med sin bror Ulf Carlsten, från första öppning till sista stängning.
Björn Carlsten tror dock att det blir svårt att få Rackispuben att återuppstå i samma format som tidigare.
– Såna ställen finns inte längre. Vi hade byggt upp ett rykte och mängder av kontakter som gjorde allt det där möjligt. Det var en sån kult att stora artister gick ner i gage för att bli bokade till vår källarlokal. Det är andra tider nu, helt enkelt.
Efter nästan 3400 spelningar tystnade musiken på Rackispuben 1996, utskänkningstillståndet drogs in och källarporten bommade igen. Stängningen av en av Uppsalas mest mytomspunna musikscener ledde till namninsamlingar och plakatviftande protesterande samlades utanför Länsstyrelsen iklädda "Rädda Rackis-t-shirten".
Även om musiken har tystnat lever ekot av konsertkvällarna på Rackarberget vidare – inte minst på internet. På Facebook finns gruppen "Rackis" med över 600 medlemmar som är flitiga med att ladda upp sina svart-vita foton från en då ständigt rökfylld konsertlokal. På nätet hittas även nostalgisajten www.rackis.se, som precis som nämnda Facebook-sida administreras av Uppsalabon Martin Hydén som var flitig besökare på rockpuben.
– På Rackis var det enkelt och opretentiöst. Vi i publiken kom nära artisterna på ett sätt som man sällan gör nuförtiden. Jag ser gärna att det blir musik i källaren igen, även om jag betvivlar att något som liknar gamla Rackis kan återuppstrå. Jag antar att allt har sin tid, säger Martin Hydén.