Offentlig konst sedd med nya ögon

Att verkligen se konsten i stadsbilden är en konst i sig. En guidad tur bland Uppsalas klassiska och mer moderna verk blir en upptäcktsresa i detaljer.

17 augusti 2019 10:00

– Titta, vi har en barnvagn med den här gången. Det brukar vi inte ha, kul!

Det säger guiden Sofie Lundberg från Discover Uppsala medan människor börjar samlas på Riddartorget, strax nedanför södra porten på Uppsala domkyrka för en vandring bland Uppsalas offentliga konst. Barnets föräldrar, Niklas och Hanna Johansson, berättar att de har börjat gilla stadsvandringar sedan de gick en i förra hemstaden Falun. Yasmine Fröbom vill presentera sin hemstad för sin pojkvän Artab Lale, hitrest från Bangladesh.

– Vi är konstintresserade och tycker att en stadsvandring blir mer levande med en guide, säger Margareta Forsgren, Uppsalabo.

– Man upptäcker mer detaljer i verken också, säger hennes man, Jonas Forsgren.

Domkyrkan är en av de äldsta platserna i staden med konst för allmänheten. Sofie Lundberg berättar om kyrkans arkitektur i gotisk stil, där spetsarna i byggnadens former var tänkta skulle ge en känsla av strävan uppåt, mot Gud.

Christian Erikssons skulptur avJakob Ulfsson står på en hög piedestal. Han var ärkebiskop på 1400-talet och med att grunda Uppsala universitet.

– Studentkåren beställde statyn till universitetets 450-årsjubileum 1927, berättar Sofie Lundberg.

Hon visar bilder i sin pärm där det framgår att statyns huvud har formats efter 1920-talets främsta gestalt inom kyrkan, ärkebiskop Nathan Söderblom. Vilken står som skulptur, skapad av Bror Hjorth, framför ärkebiskopsgården.

Vi vandrar vidare och noterar den pompösa statyn av Geijer, författare och rektor på Uppsalas universitet på 1800-talet. Guiden visar på en anonym kvinna vid hans fötter, "en symbol för hans inspiration", samt ytterligare fyra anonyma kvinnor på själva universitetshuset som representerar universitetets fyra fakulteter.

Discover Uppsala är en av få guideföretag som har reguljära vandringar i centrala Uppsala. Bland de åtta guideföretagen i Uppsala är det vanligast att man får boka in sig som grupp.

– Verksamheten är väldigt beroende av vädret, säger Olga Kochergina, vd för Discover Uppsala.

Hon är utbildad guide och har arbetat med turism i St Petersburg innan hon flyttade till Uppsala för 15 år sedan. Sedan drygt ett år har hon lett företaget som har 17 timanställda guider. Alla behärskar svenska och engelska, men flera andra språk finns representerade bland dem.

– Offentlig konst är inte bara en produkt av sin samtid, den är också tänkt ska stimulera oss alla att tänka vidare. Det vill vi förmedla, säger Olga Kochergina.

Susanne Sigroth-Lambe

susanne.sigroth-lambe@unt.se

Fakta

Guideförmedlingar i Uppsala

Discover Uppsala

Domkyrkans visningsverksamhet

GO Adventure

Magnolia – För kreativ utveckling AB

Museum Gustavianums visningsverksamhet

Stadsvandringar Uppsala

Uppsalaguide.com

Adimus Natur

Källa: Destination Uppsala

Fotnot: nästa konstvandring med Discover Uppsala är 22 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!