Njutningsfull musik från Leufsta bruk

En ny cd med 1700-talsmusik från den de Geerska samlingen har givits ut med Elin Rombo som lysande stjärna och Rebaroque som förnämligt kompband.

25 juni 2019 06:50

De flesta musikälskare i Uppsala känner nog till att det finns en imponerande samling äldre musik hos Carolina Rediviva, donerad av hovkapellmästaren Gustaf Düben. Mindre bekant är kanske att i samma institution finns en ännu en förnämlig samling musik från samma tid, det vill säga huvudsakligen andra hälften av 1700-talet, donerad av friherre Charles de Geer på Leufsta.

Musik ur denna samling har tidigare givits ut på två cd med Drottningholms Barockensemble. Nu kommer den tredje delen, med fokus på vokalmusiken. Hovsångerskan Elin Rombo har många gånger sjungit i Löfstabruks kyrka och medverkade också vid releasekonserten där nyligen. Det är en sann njutning att lyssna till henne. Jag tror ingen annan svensk sopran med oförminskad teknisk briljans skulle kunna framföra de inledande svenska psalmerna med samma värme, ej heller C F Hurlebuschs Cantata I för solostämma och basso continuo med samma inlevelse. Hos henne står briljansen aldrig i vägen för känslan utan blir ett medel att gestalta den.

Tycker någon att denna musik är väl allvarsam anbefalles Pierre-Alexandre Monsignys älskliga "Arietta" ur en av hans operor. Tillsammans med cd:ns näst sista spår, arian "Wackra sol" av en anonym upphovsman representerar de ett mera innerligt förhållningssätt till musiken vilket Elin Rombo givetvis behärskar lika bra.

Barockensemblen Rebaroque medverkar med förnämliga insatser och Peter Lönnerberg spelar virtuost på brukskyrkans berömda Cahmanorgel.

Album

The Musical Treasures of Leufsta Bruk III (BIS).

Elin Rombo, sopran, Rebaroque, Peter Lönneberg, orgel

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per A F Åberg