När nuet talar i musiken

Musik Uppsala Vokalensemble och jazzensemblen Ritualia 5 konserterar i Gamla Uppsala kyrka lördagen den 14 mars. På programmet står uppsalabon Mattias Risbergs nyskrivna verk.

10 mars 2015 13:59

– Vinden viner. Och med den musiken, tonerna som sprider sig nästan som ett ogräs.

Så beskriver den Uppsalabaserade kompositören, improvisatören och musikern Mattias Risberg sitt nyskrivna verk "Vinden som samtal". Verket uruppförs i Gamla Uppsala kyrka lördag 14 mars, samt i Storkyrkan i Stockholm dagen därpå. Där kommer konserten även att spelas in av radions P2.

Medverkar gör jazzensemblen Ritualia 5, där Mattias Risberg är en av medlemmarna tillsammans med Fredrik Ljungkvist, Jan Levander, Mats Äleklint och Pär-Ola Landin, samt Uppsala Vokalensemble.

– Det är första gången som jag samarbetar med Uppsala Vokalensemble och deras dirigent Sofia Ågren. Jag har visserligen jobbat med körer tidigare men inte med ett så stort verk som nu. Det har varit väldigt roligt och jag gillar att välja nya sättningar. Det är ett sätt för mig att få forska vidare i musik och olika instrument, säger Mattias Risberg.

I det nya verket har han jobbat så gott som uteslutande med blåsinstrument, då han menar att även körernas röster kan ses som ett sorts blåsinstrument med de olika vokalerna som sina toner. Det har också varit viktigt för Mattias Risberg att blanda komponerad musik med mera öppna partier för improvisation. Fraser som "Lyssna på tystnaden" är ett centralt tema genom verket, liksom ett upprepande av ordet nu.

– Jag har arbetat väldigt intuitivt. Man kan se verkets undertext som en poetisk bruksanvisning till improvisation. Och till nuet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Nyström