Musikalisk trio vann omröstning

Med stor majoritet har UNT:s läsare röstat fram musikgruppen Trio X till kvartalets kulturprofil.

2 februari 2015 10:16

Hela 41 procent av de sammanlagt 1 919 rösterna fick Trio X i kulturredaktions sista omröstning av kvartalets kulturprofil 2014. Därmed besegrade musikensemblen såväl Jesper Magnusson på Fredens hus som Gottsunda Dans & Teaters Katarina Karpe, författaren Lars Sund och Lisa Thörn, arrangör av ljusfestivalen ”Allt ljus på Uppsala”.

Att Trio X, som består av pianisten Lennart Simonsson, basisten Per V Johanssons och Joakim Ekberg på trummor, är ovanligt populära bland Uppsalaborna framgår inte minst av det ovanligt stora antal röster som gruppen fick, närmare bestämt 794 stycken. Men också i alla de insändare som genom åren skickas in till UNT, där publiken tackar för lyckade konserter. En av dem är den populära konsertserien Carte Blanche, som gruppen också nominerats för.

Vad är det som gör er och Carte Blanche så populära i Uppsala?

– Jag tror att det beror på att vi i bjuder på kvalitetsmusik tillsammans med ett trevligt tilltal och att vi skapar en skön stämning kring musiken, säger trions pianist Lennart Simonsson.

Ända sedan hösten 2010 har Trio X bjudit på musikaliska möten i den här formen.

– Eftersom konceptet bygger på hemliga gäster så är den ena konserten den andra aldrig lik, säger Simonsson.

Två gäster är hemliga för publiken och ytterligare en är även hemlig för trion. Senaste konserten gästades exempelvis av operasångerskan Elin Rombo, domkyrkomusikern Markus Wargh och klarinettisten Emil Jonasson.

– Det har blivit oerhört spännande möten och varje konsert har helt skräddarsytts för just det tillfället. Det tror jag har varit ovanligt lyckat. Nästan varje gång får vi höra att ”det här var erat bästa Carte Blanche”, säger Lennart Simonsson.

Ytterligare två konserttillfällen, 7 mars och 18 april, är att vänta i vår.

– När det är klart har vi gjort hela trettio olika Carte Blanche-konserter tillsammans med nittio gäster. Och inte en enda gång med samma gäst, poängterar Simonsson.

Gruppens framgång tror Lennart Simonsson även kan bero på att de under många år ackompanjerat OD och Caprice, men också att de spelar så många olika typer av musik.

– Vi spelar allt, från rock till blues via jazz, sånger och psalmer, och för alla. Många känner nog till oss via våra musikinsatser runt om i Uppsala län.

Trio X är nämligen anställda av Musik i Uppland och spelar därför såväl offentligt som i skolor, inom vård och äldreomsorg. Nästa projekt som gruppen satsar på är en konsertturné runt om i Uppland tillsammans med den amerikanska soul- och jazzsångerskan LaGaylia Frazier.

Inom kort drar omröstningen till Årets kulturprofil igång på unt.se.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!