"Musik är en förbannelse – man kan inte sluta"

Uppsalarapparna Labyrint tar farväl av publiken med en dubbelkonsert på Flustret. Ingen av dem har dock några som helst planer på att sluta med musik.

14 augusti 2019 07:00

Dejan "Dajanko" Milacic, Jacques "Jacco" Mattar och Simon "Sai" Wimmer sätter upp en affisch utanför Pumphuset när Aleksi "Aki" Swallow gör entré på sin nya elsparkcykel. Gottsundarapparna Labyrint poserar för fotot utanför Flustret, där de på fredag kommer att hålla två avskedskonserter, en för alla åldrar och en för de över 20 år senare på kvällen.

– Greta kommer väl med i bild?, frågar Aleksi "Aki" Swallow och nickar mot elsparkcykeln, vilket väcker munterhet i gruppen.

– Hon är ju miljövänlig, förklarar han namnvalet.

En annan som snart kommer att få tänka på namn är Jacques "Jacco" Mattar som blir tvåbarnspappa när helst. Dottern är beräknad till dagen efter konserterna.

– Det är iallafall nära till förlossningen från Flustret, skämtar han.

Familjelivet är ett skäl till att Labyrint lägger ned efter tio år. Alla medlemmarna känner att de behöver ta ett steg tillbaka och fokusera på andra projekt. Att tio år är en lång tid inser de när de träffar unga fans. Jacques "Jacco" Mattar minns speciellt några bröder som bokat bandet till en klubb och visade upp ett foto av sig själva som barn tillsammans med honom.

– De här grabbarna har vuxit upp med mig, insåg jag.

De är överens om att det bästa med åren som gått har varit känslan att människor har tagit deras musik till sina hjärtan. Under den pågående avskedsturnén har många kommit fram och berättat vad Labyrint betytt för dem. När de själva växte upp i Gottsunda fanns knappt svensk hiphop och i början av den egna karriären spelade de alltid gratis. Idag är de stolta över att ha visat unga att man faktiskt kan tjäna pengar på hiphop, samtidigt som de betonar att det är passionen för musik och inte pengar som är deras drivkraft.

– Varje gång man kommer upp på scen känner man att det är värt allt jobb som ligger bakom. Det känns självklart att avsluta på hemmaplan, kvällen på Flustret kommer att bli magisk, säger Simon "Sai" Wimmer.

Att Labyrint lägger av innebär dock inte att någon av medlemmarna gör det. Alla har olika soloprojekt och kommer sannolikt att bistå varandra i dem.

– Musik är en förbannelse. Även om vi skulle vilja sluta skulle vi inte kunna, konstaterar Aleksi "Aki" Swallow.

Labyrint uppträder på Flustret klockan 16 respektive klockan 20 på fredag 16 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sigrid Asker