Munkhammar trivs som soloartist

Uppsalasonen Herbert Munkhammar är framme vid ett av sina mål: att bli soloartist. På kort tid har han släppt två singlar och i höst kommer debutalbumet i eget namn.

30 juni 2018 07:00

– Jag har verkligen längtat efter att få stå på egna ben, säger 33-årige Herbert Munkhammar som tidigare varit med i konstellationer som Afasi & Filthy, Maskinen och Ansiktet.

Han tycker att kompassen länge pekat i riktning mot en solokarriär. Längtan efter att slippa kompromissa och i stället jobba med text och musik helt på egen hand har varit stark.

I våras kom singeln "Det gick en dag" med rap i verserna och medodiös sång med en touch av poppig soul i refrängen. Texten är mörk och inleds med fraserna:

"Kanske nåt är sjukt i mitt DNA/Kanske jag som barn stoppa fingret i ett eluttag".

– Jag ville skriva en personlig text där jag utgår från mitt egen livssituation i första versen, säger Herbert Munkhammar.

I den andra versen dominerar samhällskommentarer med spetsig udd: "Alla marscher får gå av stapeln/Inget långsiktigt, det är bara snabba kolhydrater/Det råa hatet gör mig hård i magen/Eran politik är som hår i maten."

– Det är så jag har jobbat med de nya låtarna. Jag vill både berätta om mitt liv och kommentera det som sker i samhället, säger Herbert Munkhammar.

Härom dagen kom uppföljaren "ADHD" om hur det är att vara rastlös och, som Herbert uttrycker det, vara underkänd i ett av livets kärnämnen – tålamod.

Ska man tolka texten och titeln som att du har en släng av ADHD?

– Det är mycket möjligt att jag skulle få den diagnosen, men jag har aldrig fått det utrett.

Tanken den närmaste tiden är att fortsätta släppa singlar i takt med att låtarna blir helt klara i studion. Där samarbetar han med producenterna Christian Walz och Carl Wikström Ask.

– Det är jättekul att vi fått till ett samarbete med en tydlig rollfördelning. Jag står för text och melodi, de står för beatsen och skriver ackorden under. Bägge är enormt duktiga musiker och producenter, säger Herbert Munkhammar.

En av de två studior som teamet använder sig av är Benny Anderssons Rixmixningsverket på Skeppsholmen i Stockholm. Studion är inrymd i ett magasinshus från 1800-talet som totalrenoverats för att skapa en inspelningsmiljö av högsta klass.

– Benny Andersson har kontor i samma byggnad så man stöter på honom ibland. Det känns stort.

Herbert Munkhammars plan är att renodla solosatsningen i eget namn. Så småningom vill han ge sig ut och spela de nya låtarna live.

– Men det gäller att göra saker i rätt ordning. Vi fortsätter att släppa singlar i sommar och i början på hösten innan albumet släpps. Sen kan det bli dags att spela ute.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner