Män väljer män. Det må ha konstaterats förr, men att män även efterföljs av män blev i förra veckan högst påtagligt. Då presenterades vem som skulle spela nya Ica-Stig i den evighetslånga reklamsåpan. Hasse Mosesson kommer efter 13 år att ersättas av... *trumvirvel*. Loa Falkman. En gubbe ersätts av en annan gubbe. Enligt Ola Fernvall, presschef på Ica, fanns det dock kvinnor påtänkta till rollen.

"Vi har haft diskussioner med flera olika skådespelare, både kvinnor och män och Loa som var det bästa alternativet", sa han till branschtidningen Resumé.

De tänkte på det, men kom fram till att det var bäst att ta en man. En liknande besvikelse sköljde över mig när de nya "På spåret"-programledarna skulle presenteras. Efter över tjugo år av mansdominans med Ingvar Oldsberg som okrönt lokförare hade man 2009 chansen att uppdatera formatet. I stället ersattes gubbarna av två lite yngre (hipstergubbiga) män då Fredrik Lindström och Kristian Luuk tog över bakom spakarna. De var ju trots allt bäst lämpade för målgruppen. Men detta att man så ofta refererar till att den med mest relevanta meriter ska få uppdraget bygger ju på att ingen diskriminering sker – och så ser inte vårt samhälle ut. Kvinnor väljs systematiskt bort och det är något som måste vägas upp av att de väljs in. Och efter en genomgång av Sveriges största nöjesprogram i tv står det klart att det är minst sagt gubbtätt i rutan.

I "Jeopardy" bytte Adam Alsing av Magnus Härenstam och därefter blev det Pontus Gårdinger som fick äran att ställa frågor i svarsform. "Expedition Robinson" har letts av Harald Treutiger som följdes av Anders Lundin och därpå Robert Aschberg innan – plötsligt! – Linda Isacsson fick plocka utröstningslappar ur urnan. Men det kändes lite otryggt så efter bara en säsong plockade TV4 in sin manligaste mansikon Paolo Roberto istället. Och SVT är inte bättre. "Så ska det låta" har enbart letts av män – två av dem med namnet Peter! Är det så att man hellre än att vända notblad och låta en kvinna ta över taktpinnen väljer två män med samma namn? Och "Allsång på Skansen" leddes i 79 (!) år av män innan Petra Marklund i fjol klev upp på Sollidens scen. Programmet som eventuellt är bäst i kvinnoklassen är, hör och häpna, "Paradise hotel" som letts av inte mindre än fyra kvinnor.

Nej, nu får det vara nog med gubbar på bästa sändningstid. Eller åtminstone att man tänker efter ett varv till innan en man åter ersättas av en man. Kanske finns det någon kvinnlig programledare som till och med vore bättre lämpad för jobbet? Hemska tanke.