Mellan äckel och fascination

För tio år sedan började Märta Mattsson skapa smycken av insekter för att bli av med sin fobi. Nu är hon i stort sett botad och har nått stora framgångar som smyckekonstnär.

Konstnären Märta Mattsson med sitt munsmycke bestående av cikadavingar, pigment och plast.

Till vänster ses broschen "Freud".

Konstnären Märta Mattsson med sitt munsmycke bestående av cikadavingar, pigment och plast. Till vänster ses broschen "Freud".

Foto: Märta Mattsson/Anna Edlund

Kultur och Nöje2019-08-23 07:00

I utställningen "What´s all that BUZZ about?" på Kaleido i Uppsala har Märta Mattsson samlat 40 smycken från det senaste decenniet. På lördag 24 augusti är det vernissage och utställningen pågår fram till och med 15 september.

– Grunden i mitt konstnärskap är spänningen mellan fascination och äckel inför naturen. Jag är uppväxt i en familj där det samlades på allt möjligt som kunde hittas i skogen. Min mamma kom hem med ormskinn, djurkranier, döda getingar och annat som hon skapade små naturaliekabinett av, berättar Märta Mattsson.

Så kallade naturaliekabinett blev populära på 1700-talet då flera nya arter av djur och växter upptäcktes. Den typen av samlingar fascinerar Märta Mattsson, som gärna ser sina smycken som konstnärligt omformade och uppdaterade föremål från äldre tiders naturaliekabinett.

Efter utbildningsår på bland annat Högskolan för design och konsthantverk i Göteborg och Royal College of Art i London i början på 2000-talet började Märta Mattsson sin konstnärsbana för tiotalet år sedan. Hon har fått priser och utmärkelser både i Sverige och utomlands för sin smyckekonst. Inspirationen och grundmaterialet till konstverken kommer uteslutande från naturen.

– Jag köper in döda skalbaggar och andra insekter från ett företag på Taiwan. Allt material är godkänt av Jordbruksverket, säger Märta Mattsson.

När det gäller skalbaggar använder sig Märta Mattsson av elektrolys (elektroformering) för att bygga upp lager på lager kring den döda insekten. Originalskalbaggen blir alltså kvar allra innerst i den färdiga broschen och får "evigt liv". Ytterst får den en målad yta av exempelvis emalj, plast, guld och stål.

– Jag omvandlar gärna den ursprungliga skalbaggen så att den blir färgglad och mindre otäck, säger Märta Mattsson.

Andra smycken byggs upp av cikadavingar som förstärks med gjutplast och pigment. Det gäller exempelvis det munsmycke som Märta Mattsson visar på fotografen Anna Edlunds bild ovan.

– Det smycket gjorde jag till Beckmanelevernas catwalk på Stockholms Fashion Week i fjol. På baksidan av smycket har jag fäst en napp så att man kan ha den i munnen, säger Märta Mattsson, som blandar högt och lågt i sina smycken och gärna är humoristisk.

Att bilden för tankarna till den insektsfyllda skräckfilmen "När lammen tystnar" med Jodie Foster och Anthony Hopkins är högst medvetet. Men det är en helt annan historia.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!