Mannen som kommunen skulle köpa konst av döms på flera punkter

Den man som Uppsala kommun planerat att köpa keramikföremål av döms för stöld och grovt häleri efter att ha köpt stulen konst på en mässa.

22 november 2016 12:17

I september kunde UNT berätta att kulturnämnden i Uppsala kommun planerade att köpa in keramikföremål till ett värde av 2,5 miljoner kronor av märket Uppsala Ekeby. Konsten skulle köpas in av två antikhandlare men köpet avbröts, sedan UNT kunnat avslöja att en av handlarna var misstänkt för inblandning i en hälerihärva.

– Jag vill veta mer för att känna mig trygg inför köpet, det känns inte bra nu, kommenterade kulturnämndens ordförande Peter Gustafsson efter händelsen.

Den 7 november inleddes rättegången mot den misstänkte man som kommunen planerat en del av konstköpet av. Han stod då åtalad för grovt häleri och stöld, misstänkt för att ha stulit och köpt stöldgods under en antikmässa i Stockholm i mars i år. Nu har domen fallit mot mannen som trots sitt nekande döms på båda åtalspunkterna.

Under huvudförhandlingen uppgav mannen att han köpt flera av de stulna föremålen från en okänd man på mässan och att han inte hade anledning att tro att objekten var stulna. Tingsrätten menar dock att mannen borde anat att en vas som tidigare varit ute till försäljning för 100 000 kronor och som han fått senare fått köpa för 3 000 kronor egentligen var stöldgods. Mannen hade heller inte frågat den okände säljaren varifrån föremålen kom eller reagerat när en annan säljare berättat att han blivit bestulen. Tingsrätten gör således bedömningen att mannen ska dömas för grovt häleri.

Tingsrätten dömer även mannen för stöld, efter att han under mässan tagit med sig en vas från en monter och sedan gömt den under ett klädesplagg. Mannen betalade för vasen först när säljaren senare kontaktat honom.

Tingsrätten dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter på totalt 15 400 kronor. Mannen ska även betala skadestånd på 8 500 kronor till en av målsägarna.

Fotnot: Kommunens planerade köp rörde inte något av de stulna objekten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Albin Wiman