ManLuckerz reser sig efter bilkraschen

Artisten ManLuckerz är aktuell med en ny skiva och en självbiografisk bok som beskriver hans livsresa från Masvingoprovinsen i Zimbabwe till Uppsala.

30 januari 2018 11:00

ManLuckerz heter egentligen Makandire LC Chikutu och bor med fru och två barn i Stenhagen. Han kom till Sverige 1999 i samband med ett kulturellt utbyte i Sidas regi, träffade sin blivande fru Stina och blev kvar.

Den bok han ger ut i slutet av februari har fått titeln "Flashback Identitet" (Vulkan förlag) och ges ut på både svenska och engelska.

– Jag berättar om mitt liv, det kulturarv jag fått med mig, musikbranschen och inte minst hur man bygger broar mellan olika kulturer.

Mycket kretsar kring hans familjs rötter, hur släkten som hör till Zulufoket utvandrade från Sydafrika till Zimbabwe. Inte minst har det varit viktigt för ManLuckerz att berätta om släktens historia för sin son och dotter. Det märks också att han brinner för att sammanföra kulturer som vid första anblicken kan verka totalt olika.

– När jag började spela musik från Zimbabwe här i Sverige så samarbetade jag med musiker från många olika länder, och så har det fortsatt. Det fungerar alldeles utmärkt, säger ManLuckerz.

I boken framgår att ManLuckerz är artist i tredje generationen. Och arvet tycks gå vidare.

– Jag har börjat sjunga med min dotter Jesina som snart fyller tio år. På nya skivan sjunger vi tillsammans i en låt som heter "Good Boy".

Albumet "Ndundu-Madhaiza" är det sjätte som ManLuckerz och bandet The Zim-Traditional Unity (Mazimtu) släpper. Musiken kan beskrivas som världsmusik med tydliga rötter i södra Afrika. På konserterna brukar det vara full fart med massor av dans och smittande rytmer. Men nu är det ett tag sedan ManLuckerz stod på scen. Anledningen är den våldsamma bilolycka han var med om för några år sedan.

– Det var 10 augusti 2014 och jag var på besök i Zimbabwe. Under en bilresa exploderade ett däck, föraren tappade kontrollen och bilen voltade flera gånger i hög fart. Alla vi som satt i bilen kastades ut på vägen. Två personer dog, bland annat min systerson.

ManLuckerz skadades allvarligt och tvingades till en lång konvalescens då han var hänvisad till rullstol. I dag är han så gott som återställd, men inte helt.

– Jag kan inte dansa som förut, men jag kan sjunga, säger han.

Planen är att han och bandet ska börja spela i Uppsala igen så fort det är möjligt. Under hela 2000-talet har de gett konserter på bland annat UKK, Katalin och Hijazz förutom turnéer i Europa, USA och Afrika.

Men närmast är det lansering av "Flashback Identitet" som står på schemat. 28 februari sker boksläppet i studieförbundet Sensus lokaler i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner