Målet jämställd scen 2022

Uppsala Konsert & Kongress, UKK, ställer upp jämställdhetsmål. År 2022 ska andelen kvinnor på scen utgöra 50 procent.

UKK:s vd Lena Åberg Frisk vill att det ska vara lika andel män och kvinnor som frontar allkonsthusets evenemang.

UKK:s vd Lena Åberg Frisk vill att det ska vara lika andel män och kvinnor som frontar allkonsthusets evenemang.

Foto: Madeleine Andersson

Kultur och Nöje2019-07-03 12:00

Keychange är en internationell organisation som arbetar för ökad jämställdhet i musikbranschen. Tidigare har den uppmuntrat musikfestivaler att programlägga fler kvinnor. Målet är att lika många kvinnor som män ska stå på scenerna senast 2022. Nu uppmanas även andra branschaktörer att ta steget. UKK är, i sällskap av bland andra BBC Philharmonic och Vara Konserthus, bland de första som ansluter sig.

– Vi är väldigt stolta över att vara med. Kvinnor ska få plats på scenerna och deras musik ska framföras, säger Lena Åberg Frisk, VD och konstnärlig ledare på UKK.

Hon började själv arbeta med jämställdhet på 90-talet. Då intervjuade hon kvinnor som anmält sig till högre musikutbildningar men valde att inte gå.

– De kände sig inte inkluderade. En kvinna beskrev det som att gå med i ett hockeylag med bara män. Det fanns ingen hon kunde identifiera sig med som kvinnlig musiker, säger Lena Åberg Frisk.

Sedan dess har hon hunnit vara vd för både den anrika jazzklubben Fasching i Stockholm och Stockholm Jazz Festival. Under hennes ledning ökade andelen kvinnor på scenerna och även i publiken.

– Jag har en metod för att få fler kvinnor att våga satsa på musiken. Det handlar om uppmuntran och representation. Vi behöver skapa en känsla av det är normalt med kvinnor i musiklivet, säger hon.

Alla aktörer som ansluter sig till Keychange får formulera egna löften. UKK väljer att fokusera på tre områden: artisterna på scen, kommunikationen och deras samarbetspartners.

– Vi kommer noggrannare att räkna andelen kvinnor och män som frontar våra evenemang. Vi kommer även att försöka påverka våra samarbetspartners, säger Lena Åberg Frisk.

Med evenemang menas allt UKK släpper in en publik till. Den klassiska musiken utgör den största utmaningen.

– Det är relativt jämn könsfördelning i orkestrarna, men inte bland solister, kompositörer och dirigenter – de som är stjärnor, säger hon.

Kommunikationen är en annan del.

– Vi vill motarbeta stereotyper, som att kvinnor oftast sjunger, säger Lena Åberg Frisk.

Hon menar att alla vinner på ett mer jämställt musikliv.

– Det är ingen uppoffring utan en verklig vinst. Publiken ökar och fler känner att vi erbjuder något för dem, säger hon.

UKK arbetar redan med jämställdhet men har en bit kvar.

–  Utmaningen är att komma upp i 50/50 på våra scener. Det kräver att vi letar långt utanför mejlboxen, i andra kanaler och aktivt efterfrågar kvinnliga musiker, säger hon.

UKK:s jämställdhetsmål

Allkonsthuset strävar efter att senast 2022 uppnå lika andel kvinnor och män som frontar evenemang arrangerade av UKK.

UKK strävar efter att ha lika många kvinnor som män i sin annonsering. De kommer medvetet välja bilder och ord för att motverka stereotyper och ojämlikhet.

I arbetet med jämställdhet kommer UKK uppmuntra och försöka påverka sina samarbetspartners att eftersträva samma mål med 50/50 kvinnor och män.

De som kommer att driva jämställdhetsarbetet är vd, producenter och marknadsavdelningen. Målen följs upp varje år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!