Målare på uppåtgående

AK von Malmborg har varit verksam som bildkonstnär bara ett par år men kan redan försörja sig på sitt måleri. I dag, torsdag, har hon vernissage på Teatergalleriet i Uppsala.

15 december 2014 10:34

– Jag har kreativ ADHD, säger konstnären och musikern AK von Malmborg medan hon studsar runt mellan sina inpackade målningar och befriar dem från bubbelplast.

Det senaste året har hon haft sex utställningar på olika ställen i Sverige, turnerat med sitt band, tecknat vinjetten till SVT-programmet "På jakt med Lotta och Leif", inspelning av en ny skiva och – för att finansiera den – skapat hundra dagars performance med lika många bilder som resultat.

Just när vi ses håller hon på att hänga sina målningar till en utställning i Teatergalleriet på Uppsala stadsteater.

– På vägen hit tänkte jag på att Uppsalamålaren Olof Thunman är en av mina släktingar, du vet han som skrev "Vi går över daggstänkta berg". Han skrev låtar och målade och det gör jag också!

Till inspelningen av den senaste plattan, "Hens Majestät AK von Malmborg", räckte inte hennes pengar till. Då fick hon idén om ett performance, där 100 köpare skulle betala 1 000 kronor var för att AK von Malmborg skulle sända dem positiva tankar under en dag och vid dagens slut skapa en unik målning.

– Den kreativa utmaningen låg i att jag fick bara ett försök med att göra bilden. Sedan döpte jag den, la den i en låda och skickade den till beställaren, berättar AK von Malmborg.

Hon har varit verksam som musiker och kompositör betydligt längre än som bildkonstnär och samarbetat musikaliskt med flera svenska artister, som Olle Ljungström, Ane Brun, Freddie Wadling och Jennie Abrahamson. Men så "kom hon ut som konstnär", det vill säga hon bestämde sig för att måla också.

– Jag började hemma, jag hade ju ingen ateljé, och jag använde blyertspennor och naggellack.

2002 flyttade AK von Malmborg till London och utbildade sig i fri konst på Central Saint Martins College of Art and Design under tre år. 2004 var hon bosatt i New York under utbytesstudier i fri konst på Pratt Institute. Första större utställningen var förra sommaren och sedan har det rullat på. Numera delar hon ateljé på Söder i Stockholm med Linnea Olsson och Ane Brun, som även de håller på med musik. I lägenheten brevid finns Martin Hederos. Några av hennes musikervänner har hon porträtterat och ett par av dem finns med på utställningen.

– Jag är helt fascinerad av att kunna göra det jag älskar mest och att jag kan försörja mig på det, säger AK von Malmborg

Och för den som undrar står AK för Anna-Karin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe