Magiskt för de allra minsta

Magi för alla var ledorden när Uppsala Magic and Comedy kom till Gottsunda på lördagen - här var det full show på schema för både vuxna och små. "Vi vill göra Uppsala lite mer magiskt helt enkelt", säger arrangören Johan Ståhl.

22 april 2017 18:52

Det är stimmigt och stojigt inne på Kulturpunkten i Gottsunda centrum. På scen står magikern Tom Stone och lägger upp små gröna bollar på ett bord medan han småpratar med flickan Nora som kommit upp som frivillig assistent ur publiken. Tom Stone lägger ena bollen i en röd näsduk i handen, snärtar till med trollstaven - och så är bollen plötsligt borta. Nora ser förvirrat på honom. Plötsligt är det knäpptyst i salen.

Uppsala Magic and Comedy är en elva dagar lång festival som just nu går av stapeln på olika platser i Uppsala. I dagarna besöker de alltifrån Skarholmen till Konserthuset och olika köpcenter – i dag står Kulturpunkten i Gottsunda centrum på tur.

– Just i dag har varit en riktig dröm. Det är kul att showa överallt, inte bara på inne på teaterscener, utan där vi når alla som kanske inte letat sig till magin själva annars. Vi vill göra hela Uppsala roligare, lite mer magiskt helt enkelt, säger arrangören Johan Ståhl.

I publiken denna dag sitter Lukas och Gabriel Hovstadius. De tittar förundrat när Tom Stone får ett rep till att bli två, tre - och så tillbaka till ett igen.

– Repet var mest spännande. Det förstod jag inte alls, säger Gabriel, 8 år, när de sitter kvar efter showen.

Lillebror Lukas, 7 år, är ett stort fan av Harry Potter och uppskattade därför magin även han.

– Jag ville gå hit för att jag gillar magi.

Tom Stone själv tycker att det är kul att uppträda inför barn. Men det är lite extra klurigt att hitta rätt nivå i publiken.

– Vad en fyraåring tycker är kul är ju redan fånigt för en sjuåring, och detsamma gäller för en elvaåring. Men visst är det kul att ha en så ung publik, säger han, som vanligtvis uppträder för vuxna på större magifestivaler runt om i Europa.

Hans två uppträdanden i Magic and Comedy är nu till ända, och resten av festivalen tänker han själv vara publik.

– Jag längtar efter att se magikern Hector Mancha. Han är otrolig. Jag har sett hans trick fem gånger tidigare, men jag har fortfarande inte en susning om hur han gör det. Kanske lyckas jag en sjätte gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!