Maggios låtskatt blir teaterkonsert

Uppsaladottern Veronica Maggio står för stoffet till "Eka över hela staden" som har premiär på lördag på Uppsala stadsteater. Mikaela Ramel har gjort urvalet och regisserar en teaterkonsert där varje låt får ett eget universum

25 april 2019 07:00

– Vi tolkar Maggios låtvärld med mycket färg och på ett eget vis. Det är en teaterkonsert som bara är drygt timmen lång, en intensiv karamell, säger Mikaela Ramel, som i det här fallet är regissör.

När hon inte regisserar är hon skådespelare och tillhör Uppsala stadsteaters fasta ensemble. Vi träffas i teaterns foajé några dagar före premiären. Hon verkar inte särdeles nervös, men berättar att hon ägnat en del tid under påskledigheten åt att finputsa uppslag till föreställningen. För såväl urvalet som de flesta idéerna till hur låtarna kan gestaltas kommer från henne, i samarbete med kapellmästaren Joakim Dominique och scenografen/kostymmakaren Zofi Lagerman, samt ensemblen förstås.

Att det är en teaterkonsert innebär att det inte är med någon talad dialog, utan det är enbart Maggios låtar, framförda av välsjungande skådespelare. Dramaturgen Jonas Bernander har fungerat som ett bollplank för Mikaela Ramel.

– Det jag gillar med Maggios texter är att de är så omedelbara, de kommer åt någonting essentiellt snabbt. De poetiserar vardagen på ett sätt som jag tycker om och som jag tror att många kan relatera till, säger Mikaela Ramel.

– Var och av låtarna har som en miniberättelse och en del av dem utspelas här i Uppsala där Maggio har vuxit upp. Det finns ingen röd tråd i föreställningen, annat än att det är Maggios musik.

Veronica Maggio har lämnat fria händer åt det konstnärliga teamet på Uppsala stadsteater. Hon är inte själv med på scenen, men väl ett gäng sjungande skådespelare: Lolo Elwin, David Fukamachi Regnfors, Johan Marenius Nordahl, Paula Sundberg och Anna Åström.

Joakim Dominique är kapellmästare för musikerna Kalle Ekström, Sara Niklasson och Tomas Bergquist.

Med i föreställningen är också tio dansare från Uppsala dansakademi i åldrarna 17 – 24 år.

– Dansarna är verkligen superbegåvade och har en avgörande betydelse för helheten, säger Mikaela Ramel.

För egen del tycker hon att det är underbart att kunna saxa mellan skådespeleri och regisserande. I höst är hon tillbaka på scenen igen och ska spela i "Tre vintrar" och i "Farliga förbindelser" (samma roll Glenn Close hade i filmen!) på Uppsala stadsteater. I framtiden hoppas hon kunna disciplinera det egna skrivandet en aning bland allt annat skapande. Men först kommer nu premiären för teaterkonserten "Eka över hela staden" 27 april.

<p>Personligt</p>

Veronica Maggio

Född 1981 i Uppsala.

Bor i Stockholm, ett barn 9 år.

Har gett ut fem studioalbum , samt en självbiografisk bok "Allt är för bra nu" 2017, belönats med fem Grammis, tre Rockbjörnen och två P3 Guld. Senaste framträdande i Uppsala var på Kap i augusti 2017.

Mikaela Ramel

Född 1971 i Stockholm

Bor i Österskär, Roslagen, tre barn 13,11 och 9 år.

Anställd på Uppsala stadsteater sedan 1997. Har medverkat i bland annat "Svartbäckens ros", och "Scener ur ett äktenskap", i flera filmer, senast "Återträffen", och tv-serier, samt regisserat teateruppsättningar, senast "Krig på fjärde våningen".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!