Sara Hallén var 25 år, nygift och arbetade som pilot i USA. En dag hade hon tagit motorcykeln till en guldsmed som gjort vigselringen lite större. Tillbaka ute på motorvägen körde en ouppmärksam bilist ut mitt framför henne. Sara flög genom luften, landade på asfalten och blev överkörd av bilen hon krockat med. Efter månader i koma vaknade hon, med hjärntrötthet och delvis förlamad.

Upplandsmuseets fotoutställning ”500–5 mph” (7 april–27 maj) handlar om Sara Halléns liv. Den är gjord av fotografen Kicki Lundgren. Hon arbetar som fritidspedagog på habiliteringen, enheten för rörelsenedsättning. Där träffade hon Sara Hallén.

– Jag fascinerades av henne. Hon är snabb i tanke och ord, det är knappt man hänger med. Hon har värdighet och en speciell sorts humor och kreativitet. Hon hittar på saker och söker kontakt med folk, säger Kicki Lundgren.

Artikelbild

| Sara Hallén lärde sig flyga på Sundbro flygplats

Sara Hallén berättade att hon ville skriva en bok, men hade svårt att komma ihåg saker. Det var så de kom överrens om att göra en fotobok.

– Jag var nervös för att jag inte skulle gilla henne, men jag gjorde det, jättemycket. Det var roligt att komma in i någons liv så där, säger Kicki Lundgren.

I två år följde hon Sara Hallén. Hon till och med hängde med på en resa till Playa del Ingles på Gran Canaria, där Sara jobbade som bartender när hon var ung.

Här hemma åkte de till olika platser för att fotografera, bland annat Sundbro flygfält där Sara lärde sig flyga.

Artikelbild

| I två år följde fotografen Kicki Lundgren Sara Hallén, vars liv förändrades helt efter en motorcykelolycka 1996. Men hennes starka personlighet och livsglädje är intakta.

Sara Hallén föddes 1970 och växte upp i Gamla Uppsala och Skokloster. Ingen ska tala om för henne hur hon ska leva, så har det alltid varit. Sin cykel har hon pyntat med mängder av mjukisdjur, mest dalmatinerhundar. Hon vill att folk ska känna igen henne på stan. Att se ut som alla andra och inte sticka ut har aldrig legat för henne.

Hur förändrades Sara av olyckan?

Artikelbild

| För fotograf Kicki Lundgren var det roligt att få komma in i Sara Halléns liv. ”Jag var nervös för att jag inte skulle gilla henne, men jag gjorde det, jättemycket”, säger hon.

– Jag tror hon är ganska lika som person, fast hon orkar inte lika mycket och har problem med minnet, svarar Kicki.

De kommer nog fortsätta att träffas tror hon.

Artikelbild

| Livet förändrades helt för Sara Hallén efter motorcykelolyckan. Hon blev delvis förlamad, är hjärntrött och har svårt att minnas.

– Hon är ett roligt tillskott i mitt liv.

Kicki Lundgren hoppas att hennes fotobok och fotoutställning om Sara Hallén ska få folk att känna större förståelse när de möter någon som verkar lite annorlunda. Människor har alltid en historia bakom sig.