Vilka sorters kroppar får synas?

Stina Wollter gör upp med normer och ideal i ”Kring denna kropp”, en bok som lyckas vara både upprorisk och kärleksfull.

Konstnären, musikern och numera också författaren Stina Wollter.

Konstnären, musikern och numera också författaren Stina Wollter.

Foto: Maria Östlin

Litteratur2018-09-21 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En bullrig ung kvinna som tar plats, en utseendefixerad mamma som mjuknar av ålder och sjukdom, okända män som inleder digitala konversationer med ”hej sexy är du sugen?”. En navelpiercing mitt i hullet när kroppen och jaget äntligen börjar försonas.

Uppsalakonstnären och multiartisten Stina Wollters första bok ”Kring denna kropp” kretsar runt kroppen och vårt komplicerade förhållande till den. Det är Stina Wollter själv som leder läsaren genom händelser som haft betydelse för hennes liv och självbild. Hon pendlar mellan mörka kapitel om systerns död i anorexi, och berättelser om hur hon själv dagligen ifrågasätter normer med Instagram som plattform. Inledningskapitlet är garanterat det första jag läst som handlar om hur författaren väljer bild till bokomslaget. Hur bör Wollter framstå för att boken ska locka? Frejdig, kanske – en lustfylld och häääärlig kvinna? Eller "får" hon också bara vara seriös? Det är en lysande programförklaring. Vilka sorters kroppar får synas? Och vilka roller tilldelas de?

Stina Wollter har under senare år blivit en profil inom den så kallade kroppsaktivismen. På Instagram deltar hon i en livaktig rörelse med feministisk grund, som vill befria kroppen från slentrianmässig sexualisering och hårda utseendenormer, samt verka för att fler sorters kroppar syns i offentligheten. En kropp ska få vara en kropp, helt enkelt, inte ett föremål för blixtsnabb värdering där det värsta man kan vara är hårig, tjock och oknullbar.

Boken är sprungen ur instagramkontot och följarna kommer att känna igen sig. De har redan varit med i berättelsen om Stina Wollter och hennes mor, som sjuk i demens plötsligt öppnade en möjlighet till kärlek där relationen tidigare varit ansträngd. I boken skriver Wollter berättelsen försiktigt och ömsint, liksom när det handlar om systerns sjukdom, två inslag som är väldigt långt från pamflettartade texter om kroppsideal, men som definitivt är viktiga för den stora bilden.

Man behöver inte ha satt sin fot på Instagram för att läsa ”Kring denna kropp”. Man behöver inte heller ha kämpat med att vara vare sig bullrig eller tjock ¬– ”Kring denna kropp” kräver ingen rå igenkänning. Historien om hur vårt nutida samhälle ser på kroppen och vad detta gör med oss har en relevans som är större än så. Särskilt när den skrivs på Stina Wollters vis: Upproriskt, men också varmt och kärleksfullt.

Litteratur

Stina Wollter

Kring denna kropp

(Forum)