Starkt om spanska inbördeskriget

15 december 2014 13:11

Diamanttorget

1 ”Diamanttorget” av den katalanska författaren Mercè Rodoreda, nyutgiven i Norstedts klassikerserie, är den roman som berört mig starkast i år. Här skildras den slitsamma vardagen i Barcelona under det spanska inbördeskriget. I centrum står Natàlia, och hennes kamp för överlevnad. Förordet av Eva Ström ger perspektiv på språk och tematik.

Utan personligt ansvar

2 Vilken lycka: Ester Nilsson är tillbaka. Den här gången förälskad i Olof Sten, den gifta mannen som inte vill skilja sig men inte heller avstå från Esters självutplånande uppvaktning. Hon genomskådar hans raffinerade strategier men varken vill eller förmår bryta sig loss. Lena Andersson har skrivit ytterligare en bladvändare om mänskligt beteende.

Karthago

3 En ung kvinna försvinner i det vilda vidsträckta landskapet runt bergskedjan Adirondackerna i staten New York, och familjen vittrar sönder i det tröstlösa sökandets spår. I ”Karthago” återvänder Joyce Carol Oates till kända karaktärer, tematik och miljöer. Det kan låta upprepande, men i Oates händer blir varje berättelse ny.

Årets böcker

Anna Ehn

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!