Skingrar myten om Södergran

15 december 2014 13:13

Kampen om Edith. Biografi och myt om Edith Södergran

1 En av våra största diktare och privat den mest tillbakadragna – inte konstigt att Södergran givit upphov till biografier fulla av gissningar. Myter kallar Rahikainen dem och med sin unika materialkännedom skingrar hon missförstånd om bland annat Ediths sjukdom och hennes förmenta oberoende av utländska förebilder. Frisk eller sjuk, strunt samma. Hennes poesi lever.

Vårt matematiska universum.

Mitt sökande efter den yttersta verkligheten

2 Gapet mellan de två kulturerna vidgas ju mer orden visar sig otillräckliga och de matematiska formlerna tar över. När kosmologen Max Tegmark försöker överbrygga gapet visar det sig att den ”yttersta verklighet” han talar om vetter mot metafysik och mystik. Det är mycket i boken jag inte begriper alls, men annat fyller mig med nyfikenhet och glädje.

Processen

3 Kafkas ”Processen” – den har ju de flesta läst. Ack, om det vore så väl! Bokläsningen minskar alltmer i konkurrens med andra medier. Desto viktigare att för­lagen värnar om klassikerna och ger ut dem i nya upplagor. Som nu ”Processen”, romanen om bank­tjänstemannen Josef K. som häktas för ett okänt brott och döms till döden. Fältet är fritt för tolkningar.

Årets böcker

Staffan Bergsten

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!