Så sopsorterar du böcker

Måste man skänka bort sina gamla böcker? Kan man inte slänga dem i stället? Jo, vissa böcker kan man faktiskt slänga.

Böcker kan sopsorteras som tidningar eller som hushållsavfall. Antingen blir de pappersmassa eller så blir de fjärrvärme.

Böcker kan sopsorteras som tidningar eller som hushållsavfall. Antingen blir de pappersmassa eller så blir de fjärrvärme.

Foto: Staffan Claesson

Krönika2019-09-07 07:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Var slänger man böcker? Hur sopsorterar man dem?

Helst ska man inte slänga dem alls – det framgår i all information om sopsortering. Böcker ska i första hand skänkas till second hand. På så sätt kan de glädja någon annan och kanske inbringa en slant till en god sak.

Ska böcker ändå slängas så ska pocketböcker helst sorteras som tidningar. Samma sak gäller inbundna böcker, fast då måste man först avlägsna pärmarna. Men det går lika bra att sortera böcker som hushållsavfall. Större mängder ska dock sorteras som grovsopor. Men helst ska man som sagt skänka bort dem. Så länge de är hela och rena.

Länge bodde jag nära en second hand-butik, där jag med gott samvete brukade dumpa böcker när bokhyllorna svämmade över. Men nu har jag flyttat och situationen är en annan. Där jag nu bor är det långt till närmaste second hand-butik. Till husets soprum är det däremot nära.

Jag är på inga sätt lat, tvärtom. Men ibland måste man vara lite praktisk. Alltså. Häromdagen slängde jag för första gången en påse böcker.

Jag kände inga samvetskval. Jag kan litteratur och tycker mig veta vilka böcker som kan slängas. Dessutom vet jag att en stor del av alla böcker som skänks bort aldrig kommer ut på andrahandsmarknaden, de slängs i sorteringen eftersom det skänks sådana enorma mängder att välgörenhetsorganisationerna inte kan lagra dem.

Det kändes tvärtom bra att hiva påsen i containern för grovsopor, det kändes som ett slags rättmätig hämnd. Saken är den att böcker den här sommaren bara har varit till besvär, vilket de ju ofta är vid en flytt. Men också efter flytten har mina böcker jävlats med mig. Senast var det en väggfast hylla som gav efter under deras tyngd och åkte i golvet. Det låter kanske klantigt och komiskt, men just då var jag mycket nära ett sammanbrott.

Jag sympatiserar därför i viss utsträckning med den framtid som den ryske författaren Vladimir Sorokin skildrar i sin senaste bok "Manaraga – Mästerkockens dagbok". Någon gång i framtiden har all litteratur digitaliserats. 90 procent av alla fysiska böcker har likviderats, eftersom de bara var en onödig belastning som tog en massa plats i människors hem. De böcker som finns kvar har en fristad på museer, bibliotek och hos samlare. Men de är också hett eftertraktade i "book'n'grill"-sammanhang, där man helt enkelt använder böcker i stället för grillkol.

Särskilt eftertraktat bränsle till grillen är dagens klassiker – gärna i förstaupplagor. Att book'n'grill är ett brott mot såväl kulturen som civilisationen stoppar inte framtidens grillmästare och deras hungriga kunder.

Men förutom att man i Sorokins framtidsvision slipper böket med böcker så är "Manaraga" en rätt så deppig dystopi.

Trots att jag nu har blivit en sådan som slänger böcker vill jag ändå sjunga de bortskänkta böckernas lov. De flesta böckerna i min hylla som jag vet att aldrig kommer att slänga har jag köpt second hand.

Så fortsätt skänka bort er gamla böcker. Men tänk på att det finns vissa titlar som det redan skänks för många av. Förra året meddelade Myrorna att de vanligaste böckerna de får in är titlar av författarna Liza Marklund, Jan Guillou och Dan Brown. Mellan raderna kan man läsa att dessa författares böcker kan gå rakt ner i soptunnan. Sorry Jan, Dan och Liza, men så är det.

Det finns fler författare vars böcker man utan samvetskval kan slänga. Svämmar era bokhyllor över? Vill ni veta vilka böcker ni ska kasta och vilka ni ska skänka bort? Hör av er. Närmaste veckan ställer jag min expertis till förfogande.