Poetisk sorgeprocess

15 december 2014 13:12

Fallen ur tiden

1 Den 12 augusti 2006, när den israeliske författaren David Grossman arbetade på sin stora roman ”På flykt från ett sorgebud”, kom det fruktade beskedet: Grossmans son Uri hade dödats i det pågående Libanonkriget. ”Fallen ur tiden” är en poetisk bearbetning av den sorgeprocess som följde, en mångstämmig mässa för alla dem som förlorat ett barn. Ett smärtsamt vackert mästerverk.

Och natten viskade Annabel Lee

2 Han brukar liknas vid en ­rockstjärna, men med åren har Bruno K Öijer ­alltmer börjat likna en predikant, en missionär som enträget försöker sprida det heliga människovärdets evangelium. ”Och natten viskade Annabel Lee” är en svavelosande predikan riktad rakt mot vårt materialistiska konsumtionssamhälles solarplexus. ­Orden får en att tappa andan.

Klingsor

3 Att döden är ett bedrägeri, att den döda materien i själva verket skälver av liv, är den drabbande insikt som Torgny Lindgren väver sin senaste roman kring. ”Klingsor” är ännu en filosofisk skröna från vår berättargladaste och mest bildade ­västerbottning. Ingen skriver med en sådan skenbar enkelhet om tillvarons djupaste frågor som Torgny Lindgren.

Årets böcker

John Sjögren

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!