Nya kapitel i krigssagan

15 december 2014 13:06

Stridens skönhet och sorg 1914

1 Författaren och Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund skrev boken ”Stridens skönhet och sorg – ­Första världskriget i 212 korta kapitel”, som kom ut 2008. Boken översattes till ett stort antal språk och vartefter de olika versionerna gavs ut skrev Englund till några kapitel i varje. Nu har han samlat detta i en volym för varje krigsår. Jag ser fram emot fortsättningen.

Björndansen

2 Boken ”Björndansen” är en roman, inte en dokumentär, som bygger på historien om Militärligan som härjade i ­början av 90-talet. Det gör att författarna kunnat hålla sig lite lösare till ”sanningen”. Roslund/Thunberg är en slagkraftig duo och det är svårt att lägga ifrån sig ”Björndansen”. En inkännande historia som lyfter fram både förövare, offer och polis på ett mycket levande sätt.

Sonen

3 Nesbø passar verkligen in i ”nordic noir”. Efter tio böcker med den alltmer Kristusliknande Harry Hole skrev han den fristående thrillern ”Sonen”. Även här kommer det martyriska lidandet in som starkt tema. Efter en lång tid som oskyldigt dömd i fängelse påbörjar Sonny Lofthus en hämndodyssé. I hälarna följer den blide kommissarien Simon Kefas. Spännande och inkännande.

Årets böcker

Björn G Stenberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!