En mäktig besvärjelse mot glömskan

15 december 2014 12:08

Vi från Jedwabne

1 Anna Bikonts rika reportage är såväl en imponerande rekonstruktion av ett historiskt massmord, som en skakande bild av ett samtida Polen – där tystnad råder. Men ”Vi från Jedwabne” bär inte bara den under­sökande journalistens pondus, systematik och klarhet – den är också en mäktig besvärjelse mot glömskan, och en minnessten över människorna som gick under.

Beckomberga – ode till min familj

2 Det framstår i efterhand som självklart att just Sara Stridsberg skriver historien om Beckomberga, ”en liten stad utanför huvudstaden som ska rymma allt för en underlig människa”. Här smälter ett familjeöde samman med den svenska mentalvårdens motsägelsefulla historia, i en roman som befäster Stridsberg som de utstöttas poetiska skriftställare.

Den andra kvinnan

3 Grundhistorien är knappast ny, det finns intrigvändningar som känns slitna och gestaltningen av kvinnokollektivet är stundtals fördomsfull. Men vad gör det när Therese Bohman är en sådan mästare på att skapa stämningar, plantera spår av oro och ta läsaren dit hon vill. ”Den andra kvinnan” är en litterär skönhetsupplevelse att stanna kvar hos, och sedan längta tillbaka till.

Årets böcker

Kristina Lindquist

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!