En lysande dissekering

15 december 2014 13:06

Hem till mig

1 Norsk prosa i hela sin lysande kraft. Marstein dissekerar den moderna medelklassfamiljens skenbart stabila tillvaro i en språkligt lysande skildring av manlig otrohet. Sammansatta romanpersoner och en hudnära vardagsrealism kombinerad med en utomstående berättares kyliga blick gör att hela historien fortsätter växa inne i mig efter läsningens slut.

Böcker

2 Den stilrena volymen rymmer sjutton av Woolfs essäer om konsten att skriva (om) skönlitteratur och att läsa den. Hon bjuder in läsaren till både djupa och lättflytande samtal om allt från essäns väsen, Jane Austen, ”Jane Eyre” och poeten Christina Rossetti till litteraturkritik och kvinnliga författares betydelse för romankonsten. En ren njutning!

För in de döda

3 Andra delen i romansviten om Henrik VIII:s sekreterare Thomas Cromwell, som enligt Mantel är lika gåtfull som ”ett särskilt saftigt plommon i en julpaj”. ­Berättelsen handlar om det politiska spel åren 1535–1536 som ledde till Anne Boleyns fall. Mantel har skapat en fängslande psykologisk skildring av en karriärmänniska och en suggestiv bild av Tudorepoken.

Årets böcker

Marta Ronne

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!