Elsie Johanssons bästa hittills

15 december 2014 13:10

Sagas bok, en trovärdig historia

1 Elsie Johansson har med Sagas bok skrivit sin allra bästa roman hittills. Den ger en rappt berättad, tät och spännande återblick på det svenska folkhemmets utveckling alltsedan 1920-talet. Skriven som den är på en läsarvänlig prosa och med sin väldiga männi­skokännedom, borde den ha varit den självklara vinnaren av årets Augustpris.

Utan personligt ansvar

2 Lena Anderssons nya roman är en finurligt gjord motbok till fjolårets succé ”Egenmäktigt förfarande”. Här dryper ironin från snart sagt varje sida över ett människoöde som i kärlekens namn låter sig användas och utnyttjas. Författaren vet bättre och genomskådar med hjälp av sin intelligens och smartness en värld bräddfull av beräkning och manipulationer.

Kruso

3 Lutz Seiler tilldelades i höstas årets Tyska bokpris för romanen ”Kruso”. Den ut­spelas i forna DDR på en ö vid Östersjökusten. Här samlas människor oförmögna att leva i en diktatur. De är både skeppsbrutna och strandade i sina liv. Några försöker fly, andra letar efter en inre frihet. En mästerlig skildring av en tillvaro utanför tiden och samhället.

Årets böcker

Bo-Ingvar Kollberg

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!