Borde ha gett honom Nobelpriset

10 december 2014 15:24

Boken: Platsens gårdag nu

1 Adonis fick inte Nobelpriset i år heller. Det tredelade verk som skulle ha gett honom priset heter ”Boken: Platsens gårdag nu”. Andra delen kom ut i Sverige i våras i utmärkt översättning av Hesham Bahari. Adonis epos handlar om islams första tid och de grymheter som blev följden då religion och politik förenades. Ett mycket aktuellt ämne även i våra dagar.

Kungens dag

2 Den marockanske författaren Abdellah Taïa har gjort sig känd för sina öppet homosexuella romaner. I arabvärlden är homosexualitet ett tabubelagt ämne. ”Kungens dag” är en stark berättelse om vänskapen mellan två pojkar ur olika samhällsklasser i Marocko. Taïa lyckas bredda skildringen av deras homosexuella vänskap till en kritik av ett repressivt samhälle.

Trollmarknad och andra dikter

3 Christina Rossetti var den mest berömda av den viktorianska tidens kvinnliga poeter. Hennes berömmelse vilar framför allt på dikten ”Trollmarknad” som tolkats på en mängd olika sätt genom åren. Det är en dikt som hela tiden lockar nya läsare. Nu finns den ­översatt till svenska av Olle Thörnvall i en läcker liten bok. Perfekt julklapp till poesiälskare.

Årets böcker

Bo Gustavsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!