Elin Willows / Inlandet

1/2 Våren är debutanternas säsong och en av de intressantare namnen inom prosa är Elin Willows, född 1982. Hon är kulturjournalist och bor i Finland och hennes debutroman "Inlandet" kommer ut på svenska och finska samtidigt. Berättelsen utspelar sig i ett litet lokalsamhälle långt upp i norra Sverige. Dit lockas den unga kvinnliga huvudpersonen av en förälskelse, som dock falnar relativt omgående. Ändå blir hon kvar i detta speciella landskap, tar ett jobb, utforskar den främmande platsen. Kanske kan den kallas för en integrationsroman.

Gunnar Artéus / Anna Maria Lenngren. Ett kvinnoliv

Artikelbild

| Linda Hörnfeldt har skrivit en bok om influencers på Youtube.

2/2 En av 1700-talets framstående kulturpersonligheter i Sverige var Anna Maria Lenngren (1754-1817). Hon föddes i Uppsala, som dotter till en professor universitetet, och bodde här tills hon flyttade till Stockholm 1780 med sin make. De mest kända texterna hon skrivit är dikterna "Till min dotter" och "Pojkarne". Förutom att skriva lyrik, översatte hon och skrev en hel del artiklar. Nu kommer historikern Gunnar Artéus spännande nog ut med en bok om Lenngrens författarskap och position som kvinna i en mansdominerad litterär värld. Förord av Agneta Pleijel.

Linda Hörnfeldt / Yrke: influencer - Så gör du karriär på nätet

Brombergs

7/2 Trots att jag har barn i rätt åldrar har det tagit tid att fatta hur stora stjärnorna på Youtube är. De har ofantliga skaror följare på nätet och påverkar ungas attityder och beteenden. Det lilla jag har sett av de mest populära youtube-hjältarna gör mig sanningen att säga bedrövad. Ju skamlösare de beter sig, desto mer klick får de. I det avseendet var Joakim Lundells självbiografi förra året mycket upplysande. Det är uppenbart att jag behöver läsa mer om fenomenet för att begripa det. Linda Hörnfeldts "Yrke: influencer" kommer väl antingen att göra mig än mer desillusionerad eller krossa mina fördomar.

Artikelbild

Anne Lene Johnsen & Elin Natås / Hur ditt barn fattar matte

14/2 Läxhjälpen är en ständig källa till kontroverser och tjafs hemma. Nu är vi redo att ta till hjälpmedel. Som denna bok, som (enligt förlaget) gjort succé i Norge och utger sig för att lösa alla matematiska problem och trassel för såväl unga som gamla. Knepet är tydligen att inte använda minnet för att kunna matte. Fan tro´t. Men kan vara värt ett försök.