Lilith Eve lyfter kvinnliga musiker

Nätverket Lilith Eve vill stärka kvinnor i musikbranschen och verksamheten i Uppsala växer för fullt. I dag, lördag, spelar de på Crêperi Lemoni.

29 april 2017 11:43

Rap, pop, instrumentalt eller klassiskt – i det kvinnliga musiknätverket Lilith Eve är det fritt fram att spela vilken genre man vill. Här samlas kvinnor från 18 års ålder och uppåt som tillsammans jobbar för en mer jämställd musikscen genom att lyfta varandras låttexter och melodier. I kväll klockan 19 ger fem av gruppens medlemmar en Valborgskonsert på Crêperie Lemoni tillsammans med två gästartister.

– Det är otroligt roligt att kunna uppmärksamma kvinnliga musiker och göra plats för deras musikskapande. Vi har samarbeten med män ibland men på konserterna framförs sånger skrivna av kvinnor, säger låtskrivaren och poeten Signe Rudberg Selin som grundade det lokala nätverket i Uppsala år 2010.

Lilith Eve är en rikstäckande förening som startade i Stockholm och i dag har förgreningar i fem städer. De lokala nätverken anordnar varje år en konsert tillsammans i samband med internationella kvinnodagen 8 mars och en sommarkonsert i Kungsträdgården i Stockholm.

Nätverket i Uppsala är det som har blommat upp mest de senaste åren, med konserter och utbildningar för kvinnliga musiker. Minst två gånger per år arrangerar medlemmarna konserter där de framför sina egenskrivna verk. Efteråt håller de öppen scen då publiken gärna får komma upp och spela covers eller egna låtar. Signe Rudberg Selin poängterar att det är viktigt att skapa en kreativ knytpunkt för kvinnor i musikbranschen och att på så vis inspireras av varandras olikheter.

– Lilith Eves medlemmar erbjuder lite av varje, så att det ska finnas något för alla att gilla. Det går bra att välja mellan olika musikkategorier och vilket språk man vill sjunga på.

Föreningen engagerar sig också för att sprida kunskap i hantverket runtom musiken. Nyligen höll de en kurs i ljudteknik och hur ljudanläggningar ska skötas. Signe Rudberg Selin menar att musikscenen i Uppsala – liksom i övriga Sverige – har en del att jobba på när det kommer till jämställdheten, men hon tror på en fortsatt positiv utveckling för nätverket och de musiker som är med.

– Jag tycker att det har hänt mycket de senaste åren och att fler kvinnor tar plats inom musiken. Lilith Eve har hjälpt till med det – vi öppnar scener för varandra och många nya vänskapsband har knutits. Det är fantastiskt!

kultur@unt.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sophia Sinclair