Kristina Lindquist ny kulturchef på UNT

Hon är chefredaktör för Ottar, skriver teaterkritik för DN och tycker att kultursidorna ska vara en röst för demokratins principer. I oktober blir Kristina Lindquist UNT:s nya kulturchef.

13 augusti 2014 07:39

I april i år meddelades att UNT:s kulturchef Lisa Irenius skulle gå vidare mot nästa uppdrag, som kulturchef på Svenska Dagbladet. Sedan dess har det tisslats och tasslats: Vem ska efterträda henne? I dag kan vi säga ett stort grattis till Kristina Lindquist som kommer att kliva på posten i mitten av oktober.

− Jag är väldigt imponerad av Lisa Irenius arbete och ser otroligt mycket fram emot att börja mitt nya jobb. Just nu känns det lite overkligt, jag kommer nog inte förstå det förrän jag faktiskt kommer till redaktionen.

Kristina Lindquist har sedan 2010 kombinerat uppdraget som chefredaktör på sexualpolitiska tidskriften Ottar med att vara frilansande teaterkritiker för bland andra DN och UNT. Men att bli kulturjournalist var absolut inte självklart. Sin bakgrund har hon inom statsvetenskapen och läste en politisk magister på Uppsala universitet..

− Då hade jag någon dröm om att vara "världsförbättrare" och arbeta med internationella frågor, kvinnors rättigheter och sådant. Ett tag arbetade jag för Amnesty. Men det gick inte att låta bli att skriva. För mig var det ett sätt att få utlopp för min kreativitet och när jag kom in på journalistutbildningen på JMK kände jag att det var rätt.

Det självklara valet var förstås att skriva utifrån ämnet statsvetenskap och under en tid arbetade Kristina Lindquist på tidningen Arbetaren och på SVT, där hon bevakade valet 2010.

− Faktiskt var det just det som förde in mig på kultursidorna. Under valvakan, när SD kom in i riksdagen, insåg jag att rollen som neutral nyhetsreporter inte var något för mig. I kulturen däremot fick man ha en röst. Jag vill att kultursidorna ska vara en plattform för att driva demokratins och jämlikhetens principer. Jag kommer definitivt att ta ställning.

Att komma in på en tidning i en tid då det svajar kring hela mediebranschen och papperstidningen i synnerhet är en utmaning. En stor fråga för alla mediechefer i dag handlar om satsningen på digitala kanaler.

− Den typen av intrikata idéer som gjorde att UNT fick Stora journalistpriset vill jag fortsätta utveckla. Jag vill göra UNT Kultur till ett vardagsrum, en plats där människor kan mötas och samtala, en lägereld i dagens splittrade medievärld.

Så hur mycket vet du egentligen om Uppsalas kulturliv?

− Jag skulle säga att Uppsala har ett kulturliv som är större än staden. Här finns flera filmfestivaler, många scener, ett rikt biblioteksliv och mängder av kulturutövare. Att sålla och prioritera är ett lyxproblem, men också en utmaning.

Kristina Lindquist

Född: 1980

Bor: Stockholm

Bakgrund: Har studerat statsvetenskap vid Uppsala universitet och journalistik på JMK i Stockholm. Har också studerat litteratur- och musikvetenskap. Är sedan 2010 en av tidskriften Ottars chefredaktörer, samt verksam som frilansskribent och kritiker för bland andra DN och UNT.

Aktuell: Ny kulturchef på UNT, tillträder i oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!