Kontroversiell debattör åter till Uppsala

Den kontroversielle samhällsdebattören och skribenten Jan Sjunnesson återkommer på lördag 14 april till Uppsala för ett föredrag i en av Stadsbibliotekets lokaler.

12 april 2018 10:00

Hösten 2015 orsakade Jan Sjunnesson kontrovers när han talade på Stadsbiblioteket i Uppsala. UNT:s politiske chefredaktör Håkan Holmberg reagerade mot att han tilläts tala i Stadsbibliotekets lokaler och beskrev Sjunnesson som en "islamofobisk skribent", bekant från "olika invandrar- och islamfientliga sammanhang".

Håkan Holmberg tycker också i dag att det är olämpligt att Jan Sjunnesson åter får hyra in sig i Stadsbiblioteket, vars kärnvärden är öppenhet, demokrati och allas lika värde.

– Det stör mig alltid när man hänvisar till yttrandefrihet i sådana här sammanhang. Yttrandefrihet har han ju i alla fall, men biblioteket måste ju faktiskt inte ta emot honom, säger Håkan Holmberg.

Mohammed Mekrami, chef för Bibliotek Uppsala, säger att man står fast vid sitt resonemang från sist, då biblioteket hänvisade till yttrandefriheten och bibliotekens lagstadgade uppdrag att bidra till fri åsiktsbildning.

– Om vi ska upprätthålla vårt förtroende hos allmänheten kan vi inte stänga ute vissa personer. Vi kan inte göra egna värderingar av vilka som får hyra eller inte hyra en lokal. Håller man sig inom lagen är man välkommen, säger Mohammed Mekrami, som själv var på plats och lyssnade på Sjunnesson 2015 och som kommer att göra likadant den här gången.

Jan Sjunnesson säger till UNT att föredraget 14 april kommer att kretsa kring hans tre nya böcker, alla med koppling till Uppsala: "Livsvatten", en samling med skönlitterära texter och kulturartiklar, självbiografin "Ett förhastat liv" samt textsamlingen "Tryckt och otryckt".

Jan Sjunnesson var 2014–2015 chefredaktör för SD:s webbtidning Samtiden. Under den perioden avslöjade den antirastiska nättidningen Expo Idag att Jan Sjunnesson hyllat den grovt rasistiska filmen "Islamic Sexuality a survey of Evil" på Facebook. Enligt Expo Idag har Sjunnesson även sökt kontakt med Förintelseförnekaren Henrik Cedergren för att få denne att nämna en av Sjunnessons böcker på sin sajt.

Hur ser du i dag på kritiken mot ditt framträdande på Stadsbiblioteket hösten 2015?

– Jag tycker att det är pinsamt av en liberal tidning som UNT att inte kunna acceptera att biblioteket hyr ut till mig. Jag har ju inte uppmanat till våld eller brott.

Jan Sjunnesson ser sig inte som islamofobisk utan använder hellre beteckningen islamkritisk.

Arrangemanget 14 april ingår inte i Bibliotek Uppsalas eget program och finns därför inte med i dess kalendarium. Precis som 2015 handlar det om en uthyrning till den ideella föreningen Fri Folkbildning där Jan Sjunnesson är ordförande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!