Konstfull tunnel får Stadsmiljöpriset

En 33 meter lång bildsvit i en tunnel där många Uppsalabor passerar varje dag får UNT:s Stadsmiljöpris.

Kulturstrateg Anna Ehn vid Årstatunneln, som står som vinnare av Stadsmiljöpriset 2016.

Kulturstrateg Anna Ehn vid Årstatunneln, som står som vinnare av Stadsmiljöpriset 2016.

Foto: Jonas Tetzlaff

Kultur och Nöje2016-10-16 13:23

Årets pristagare är cykeltunneln mellan Årsta och Salabacke och dess konstnärliga utsmyckning av Fideli Sundqvist.

– Det är ju underbart, så kul och hedrande, säger Fideli Sundqvist när UNT når henne i hennes ateljé vid Hornstull i Stockholm.

Hon är konstnären bakom verket ”Pappersresan” som finns på väggarna i tunneln som förbinder Årsta med Salabacke under Fyrislundsgatan. Men även Anna Ehn, projektledare från kulturförvaltningen, Cecilia Jarlöv, landskapsarkitekt, Sven-Erik Asp, projektledare på stadsbyggnadskontoret och fotografen Magnus Cramer får dela på priset.

– Vi fastnade för att tunneln var ljus, bred och innehöll konstnärlig utsmyckning. Det slumpar sig också så att en annan cykeltunnel en bit därifrån håller på att stängas och de boende är upprörda över det. Ännu en tunnel vid Polishuset kan också stängas, så tunnelfrågor ligger lite i luften, säger Maria Ripenberg, ordförande i juryn för Stadsmiljöpriset och debattredaktör på UNT.

Prismotiveringen lyder: ”Årets stadsmiljöpris går till en nyskapande tunnelförbindelse under Fyrislundsgatan, som inte bara praktiskt förbinder de östra stadsdelarna med Uppsalas centrum, utan också skapar trygghet och sprider glädje genom väl tilltagna mått, generösa ljusinsläpp, trivsam arkitektur och lekfull konstnärlig gestaltning. Priset manifesterar också att satsning på god stadsmiljö är viktig även utanför Uppsalas stadskärna.”

För två år sedan fick Fideli Sundqvist i uppdrag av Uppsala kommun att fritt ge idéer om hur man skulle kunna utsmycka denna cykeltunnel . Man enades om en av idéerna utifrån en av Uppsalas riktigt stora vetenskapsmän, Carl von Linné.

– Jag valde ut några växter och djur som Linnés lärjungar plockade med sig hem från sina resor och skapade 25 bilder av dem. Det var ett sätt för mig att knyta ihop Uppsala med resten av världen, berättar Fideli Sundqvist.

Hennes bilder består av klippt papperskonst som placerade i 25 olika scenerier som fotograferats i en ateljé och monterats på specialglas. Det är belysning bakom var och en av bilderna. I dagarna håller också verken på att få ett nytt skyddsglas, då några av glasen blivit förstörda.

– Jag ville skapa bilder som är ljusa och snälla, som kan fungera vare sig man passerar i snabb takt på cykel eller går långsamt med en nyfiken tvååring och kan upptäcka detaljer i bilderna tillsammans. De är upplysta dygnet runt men jag tror de är särskilt kul att se dem på kvällen när det är mörkt ute.

Anna Ehn, projektledare från kulturförvaltningen för cykeltunnelns utsmyckning, gläds också över priset.

– Det är extra roligt att priset går till en ung, kvinnlig konstnär med Uppsalabakgrund (Fideli Sundqvist är uppvuxen i Luthagen). Jag tycker det är roligt att konsten kan arbeta för att skapa ljusa, trygga miljöer, vilket är precis vad vi inom kommunen vill ha, säger hon.

Juryn för Stadsmiljöpriset 2016 består förutom Maria Ripen­berg också av Lotta Frithiof, kulturreporter UNT, Bodil Östman, form­givare UNT, Anna ­Micro ­Vikstrand, arkitektur­historiker vid Uppsala ­universitet, ­Roger Andersson, professor vid institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet, Lars Johansson, landskapsarkitekt vid SLU och Per Lundgren, avdelningschef för kulturmiljö på från Upplandsmuseet.

Priset delas ut måndag kväll, 17 oktober på borgen i Uppsala. Då blir det även ett panelsamtal under rubriken ”Tunnelns undergång?” med politiker och samhällsplanerare.

Fakta UNT:s stadsmiljöpris

UNT:s stadsmiljöpris går sedan år 2005 till en nyligen genomförd förbättring av Uppsalas stadsrum.

Tidigare pristagare:

2005 Årummet, miljön längs Fyrisån genom Uppsala.

2006 Välkomstskyltarna vid Uppsalas stora infarter.

2007 Uppsalahems bostadshus på Kyrkogårdsgatan 20–24.

2008 Uppsala Konsert & Kongress på Vaksala torg.

2009 Ljussättningen av Uppsala domkyrkas fasader.

2010 Miljön vid Resecentrum: Kungsgatan/Järnvägsparken/Centralpassagen.

2011 Uppsala universitets undervisningskomplex Blåsenhus med grönområdet Lugnet.

2012 Dragarbrunnsgatans gestaltade stadsrum vid Vretgränd.

2013 Gång- och cykelbron Hamnspången.

2014 Ombyggnationen av EPA-varuhuset på Vaksalagatan.

2015 Pelle Svanslös lekplats i Carolinaparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!