Konstäventyr på skogspromenad

UNT har fått följa med en klass från Almungeskolan på en guidad tur i "Konstskogen".

31 augusti 2015 10:54

– Vad känner ni att ni ser här, frågar Elisabeth Bucht, konstpedagog vid Bror Hjorths hus och pekar upp i luften bland Stadsskogens susande tallar.

– Kom ihåg att det inte finns några rätt eller fel när man upplever konst, uppmuntrar hon.

Över våra huvuden hänger en mobil med några vita tecken som är fästade i ett snöre över stigen. Barnen har många förslag på vad det kan vara, i synnerhet som konstpedagogen har pratat om tecken man kan se i serietidningar, när någon seriefigur är arg.

Några av barnen provar att ställa sig precis under skulpturens blixtar och moln för att kolla om de känner sig arga, men just det verkar inte funka. De skrattar och vi går vidare.

"Konstskogen" är en annorlunda utställning som äger rum längs en slinga i Stadsskogen. Konstnären Bella Rune har skapat en serie skulpturer kallade "Konsekvensanalys". De är tryckta bilder av skulpturer som fästs på träden, men det finns också rörliga mobiler bland verken .

Till utställningen finns en gratis app som man kan ladda ner till en smart telefon eller en ipad och få en ytterligare dimension till verken. Man kan också med dess hjälp skapa en "digital svans" på en utställningsbesökare, vilket andra brukare av appen också kan se.

Barnen får veta i vandringens början att de ska leta efter ledtrådar i verken och på bildskärmen som konstpedagogen har.

– Titta, här kan man se hur konstnären har tänkt runt verket, säger Elisabeth Bucht.

Barnen trängs lite när hon visar en bild med en rokokodam och hur den bilden fördjupats och kompletteras ytterligare på bildskärmen. Där ser vi ett stort, grönt äpple läggas till kompositionen som blir tredimensionell.

– Ser ni att det står mandragora här, säger hon och pekar på konstverket.

– Mandragora är en växt som också kallas alruna. Och när jag började söka efter fakta om den växten hittade jag så många sagor och berättelser. Den kallas kärleksäpple också och med dess hjälp kan man få människor att bli kära.

Vid ett annat verk, som i sin tur är en avbildning av Michelangelos skulptur "David" får ett av barnen, Zara Reis, ställa sig mellan verket och ipaden. Till klasskamraternas förtjusning ser det ut som om både Davidsstatyn och Zara duschar på bildskärmen.

Just denna dag öser regnet ner men varken konstpedagogen Elisabeth Bucht eller barnen från klass två i Almungeskolan verkar bry sig nämnvärt om vätan. Möjligen att ipaden strejkar ibland när skärmen tyngs av droppar. Och när det kommer till den stund när barnen ska skapa själva, sin egen bild av konstnären Bella och hennes mystiska kompis som lämnat magiska spår i skogen, föreslår deras lärare att de ska ta hem materialet till klassrummet och skapa vidare där i stället.

För det mesta går barnen i en liten färgglad, galonklädd tropp. Ibland lösgör sig en av dem och smiter bakom en tallstam för att äta blåbär. Men konstpedagogen kan konsten att vända det mesta till en positiv upplevelse.

– Är det inte fantastiskt att ett konstmuseum kan vara på ett ställe där det går att äta blåbär, säger hon och fortsätter att prata om verken vi ser.

Uppsalas skolor och förskolor har bjudits in att få gå dessa visningar. Varje söndag fram till 1 november är det också kostnadsfria allmänna visningar. De genomförs av pedagoger från Bror Hjorths hus och Uppsala konstmuseum. Men egentligen är stadens allra nyaste konstmuseum Stadsskogen öppen för alla hela tiden.

<p>Fakta Konstnären Bella Rune</p>

Bella Rune föddes 1971 och hon är utbildad vid Chelsea College of Art. Mest arbetar hon med med skulptur och gärna med performativa inslag. 2013 gjorde Bella Rune tillsammans med Jonas Nobel föreställningen och installationen "Restaurang allemansrätten" i skogen på Djurgården i Stockholm. Hennes verk finns representerade på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum och Malmö konstmuseum. Dessutom är hon professor i textil konst på Konstfack.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!