Konst mot mobbning

Gränbyskolan och Liljeforsskolan får nya väggmålningar från skaparna av barnboken "En handbok för superhjältar". "Mobbning är elefanten i rummet som ingen vill prata om", säger Elias Våhlund, en av skaparna.

7 april 2018 21:02

Karaktären Lisa, som också är superhjälten Röda masken, pryder nu väggar på Liljeforsskolan och Gränbyskolan. Då personalen på skolan tycker att boken har ett viktigt budskap och en stark karaktär ville de gärna samarbeta med Agnes och Elias Våhlund.

– Barnen och vi i personalen gillar verkligen boken. Karaktären finner styrka och makt även när hon har det svårt, det är ett budskap vi vill sända ut till eleverna, säger Stina Hultén, rektor för de båda skolorna.

Huvudkaraktären Lisa blir i boken mobbad för sina utåtstående öron. När Lisa hittar en handbok i hur man blir superhjälte börjar hon en resa där hon övervinner sina problem.

– Det är jättekul att vi fick förfrågan att komma hit. En stor del av det budskap vi vill sända ut är att allt finns inom en. Barn kan bli vad de vill, allt för att lyckas finns inom dem, säger Elias Våhlund.

Idén till barnboken kom då Elias dotter blev retad när hon var yngre, även han själv gick igenom en period där han blev mobbad – och mobbade andra. För att belysa problemet ville han skapa en spännande berättelse som tilltalar alla.

– Mobbning är elefanten i rummet som ingen vill prata om. Det är lätt att se mobbare som skurkar, men oftast beror deras agerande på något annat. Ett mål med våra böcker är att få barn och vuxna att diskutera just detta, det sätter problemet i ett annat ljus, säger Elias Våhlund.

Agnes Våhlund tecknar böckerna. Hon har fullt upp med att få väggmålningen på Gränbyskolan färdig när UNT besöker dem.

– Att bli inbjudna till att göra detta är jättekul. Även om det är lov så har några barn varit här och uppmärksammat vad vi håller på med. Det är så roligt när man hör barnens teorier och idéer om vad som händer i böckerna. Det är underbart att andra blir en del av det universum jag och Elias har skapat, säger hon.

Stina Hultén tycker att det är extra intressant att huvudkaraktären i böckerna är en flicka.

– Vi jobbar mycket med normer på skolorna och att Lisa är en stark ung flicka tycker jag sänder ut ett bra budskap till både tjejer och killar.

Att deras superhjälte skulle vara en ung tjej var aldrig något Agnes och Elias Våhlund funderade över.

– Det var verkligen solklart. Men vi tänker inte tjejigt eller grabbigt när vi skapar böckerna, Lisa är Lisa. Hon är en bra förebild för både killar och tjejer, säger Elias Våhlund.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tobias Flodin