Konst i Ulva kvarns fors

Konstnärsgruppen Rackar Art har för fjärde året i rad en sommarutställning vid Ulva Kvarn. Detta år är temat ”allas vatten”.

11 juli 2019 14:22

– Utan vatten fungerar inte människan eller världen. Därför valde vi det som tema för årets utställning av Rackar Art vid Ulva kvarn, säger en av nätverkets medlemmar, Teymor Zarré.

Han håller på att spika upp en karta över utställningen på broräcket där också utställningens verk ska presenteras. De fem konstnärerna som medverkar i år är förutom Teymor Zarré också Eva Högberg, Sanne Sihm, Johan Fremling och Ingvar Staffans.

Under oss porlar den lilla sidokanalen stillsamt och i dess mitt har Teymor Zarré placerat en skulptur som är gjord i material "som är farliga för naturen", som exempelvis plaströr. Skulpturen har titeln "Vattenskyddare".

– Det är en sorts vattenängel som vill skydda vattnet. Vi slösar så och inget vet hur vattensituationen ser ut om säg femtio år. Vatten är lika viktigt som kärlek, säger Teymor Zarré

Vattenfrågans alla aspekter engagerar konstnärsgruppen. Rackar Art har även tidigare förhållit sig till och kommenterat olika problemområden i nutiden. Deras förra sommarutställning vid Ulva kvarn riktade in sig på (över)användningen av plast.

Vid det större fallet en bit bort balanserar två andra konstnärer på de hala stenarna, medan de monterar sina verk bland de virvlande vattenmassorna. Johan Fremling bankar ner ett av sina nio periskop i olika färger på plats.

– De är avloppsrör som har förvandlats och verket har titeln "Periskop -– vem har koll på vem", förklarar Johan Fremling.

Ingvar Staffans balanserar våghalsigt en bit bort när han monterar skyltar där det står skrivet "vatten" på olika språk. Dock inte med västerländska bokstäver. I förgrunden höjer sig Eva Högbergs skulptur i naturpinnar.

– Kanske heter den "Bläckfisken blöder", kanske byter jag titel sedan, säger hon.

I en dammformation nedanför fallet står några rosa flamingo i tunt trä som Sanne Sihm har gjort.

– Skulpturgruppen heter "Flamingon har landat" och handlar om att dessa fåglars ursprungliga miljöer har ändrats och kanske till och med vattnet har tagit slut där. Därför har de landat här, säger hon.

– Vad gör man inte för konsten! Vi stod i vatten till halsen och gröna växter slingrade sig om benen då vi försökte montera verket i bortre delen av dammen. Vi blev tvungna att sätta dem närmare strandkanten. Hoppas bara att de syns, säger Sanne Sihm.

Vernissage är i dag, lördag 13 juli. Utställningen pågår sedan fram till 18 augusti.

Fakta

Konstnärskollektiv från Rackarbacken

Rackar Art startade som ett löst sammanhållet nätverk av Uppsalabaserade konstnärer.

Teymor Zarré drog igång det omkring 1994-95.

Numera är det en förening.

I Rackar Art finns både målare, skulptörer, textilkonstnärer, fotografer, musiker och poeter. Men man är också öppen för samarbeten med konstnärer utanför föreningen.

Medlemmarna i Rackar Art är: Ingvar Staffans, Sanne Sihm, Johan Fremling, Eva Högberg, Rolf Lundén,Teymor Zarré, Xavier Chirinos och Ann Gedin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe