– Uppsala är en filmstad och vi är inte oroliga, vi välkomnar en ny biograf hit, säger Lina Kartsidou, biografföreståndare på Filmstaden (tidigare SF) Uppsala och Tomas Runfors, informatör på Filmstaden AB.
– Vi välkomnar en ny biograf, men menar att vi med vår speciella profilering sticker ut, säger Sofia Lindroth, biografföreståndare och Olle Agebro, ordförande på föreningsägda Fyrisbiografen.
Den nya biografen i Gränby är danska företaget Nordisk Films första biografsatsning i Sverige. De har annars sammanlagt 43 biografer i Danmark och Norge.
– Alla våra salonger här i Gränby har ställbara stolar, en salong har den nya 4DX-tekniken med effekter för alla sinnen och vi vill sälja nygjorda popcorn och fräscht godis i vår kiosk. Vi vill ta den senaste tekniken som finns i branschen till våra biobesökare, säger Erik Ibsen, chef för Nordisk films Sverigesatsning vid en förhandsvisning av den nya biografen för pressen.
Nordisk film är i sin tur ett dotterbolag till Egmont, ett medieföretag som även sysslar både med bok- och tidningsutgivning. Bland titlarna finns anrika ”Kalle Anka”.
Erik Ibsen berättar att företaget ska öppna ytterligare en bio i Sverige, i Malmö, och att de planerar för flera.
I salongen för 4DX-visningarna ser stolarna lite annorlunda ut jämfört med de övriga salongernas. De har små hål i nackstödet och vid fötterna. De är lite stadigare konstruerade för att kunna gunga åt olika håll. Nitton olika effekter ska kunna upplevas här, bland annat luftpuffar, regn, blixtar och snöfall. När actionhjälten åker motorcykel på vita duken är det tänkt att biopubliken ska få åka med i svängarna och stolarna ska gunga och skumpa.
– Före visningarna testar vi funktionerna med en ipad och då kan publiken få känna på lite. Platserna för handikappade är försedda med ett bälte, berättar Jesper Danielsson, platschef för biografen i Gränby.
Han visar på en liten knapp i stolshandtaget där man kan stänga av fukten och regnet om man inte vill bli våt under filmen.
Turkiet var först med en 4DX-biograf i Europa och nu finns det hundra. I Danmark finns det två, i Norge en och från och med fredag 7 december finns det alltså ännu en, i svenska Uppsala.
Men Uppsalas övriga biografer utvecklar också sin teknik för visning av filmer. Fyrisbiografen har till exempel tagit hjälp av en lokal ljudtekniker som skräddarsytt ljudet för bions båda salonger. Under sommaren har Fyrisbiografens lilla salong renoverats. De 29 platserna har fått begagnade stolar från Folkets hus i Morgongåva, inköpta på Blocket. Men till stora salongen köptes nya stolar för ett par år sedan.
– Men vi kommer nog aldrig att ha skakande stolar. Vi ser inte film på det sättet här, säger Olle Agebro.
– Vår repertoar väljer vi efter vad vi själva gillar och tror på. Det är filmer med kanske lite andra kvaliteter än rent kommersiella och från flera av världens olika språkområden, säger Sofia Lindroth.
Filmstaden AB renoverar fortlöpande sina salonger, men inte heller de tänker satsa på rörliga inventarier. Nu planerar föreetaget att bygga en helt ny biograf på Dragarbrunnsgatan, men processen har dragit ut på tiden.
– Det är lite speciellt att bygga i city. Just nu har projektet fastnat i att Uppsala kommun vill ha en stor summa pengar för att ta bort och ersätta några träd utanför byggnaden. Men vi är överens med husägaren Akademiska hus, så vi hoppas att den nya biografen kan öppna någon gång 2020 - 2021, säger Tomas Runfors.