"Kommer älska 018 till sagan är slut"

Referenserna till hemstaden haglar i Labyrints låt "Välkommen hem" – den låt som blivit deras Uppsalalåt nummer ett.

5 februari 2019 10:00

Om det är någon som gillar att uppmärksamma sin hemstad så är det Uppsalahiphopparna Labyrint. Stadsdelen Gottsunda förekommer flitigt i deras låtar, till exempel i "Ortens favoriter" och "Gottsunda". Men den låt som verkligen har blivit deras Uppsalalåt nummer ett är "Välkommen hem" från debutabumet "Labababa" (2011).

– Vi är alla från Uppsala och ville göra något till första skivan, verkligen representera. Och när Dani M var med som gästartist – han är ju också från stan – så kändes det naturligt att göra en Uppsalalåt tillsammans med honom, säger Labyrintmedlemmen Aki.

Under de knappa fyra minuter som "Välkommen hem" varar hinner Labyrint med så många Uppsalareferenser att Owe Thörnqvist för en stund ligger lä. Stadsdelar som Flogsta, Stenhagen, Gottsunda, Nyby, Luthagen och Heidenstam flimrar förbi. Liksom lokala företeelserna Pelle Svanslös, Carl von Linné, studentnationerna och alla cyklar. Tonen är varm och kärleksfull – en ren hyllning. "Kommer älska 018 ända till sagan är slut" rappar Dani M.

Känner ni att ni får samma kärlek tillbaka?

– Absolut, det känns ömsesidigt. Och vi har fått mycket beröm för att vi sätter Uppsala på kartan, säger Aki.

Kan det vara negativt att vara så tätt sammankopplad med en stad? Att en låt som "Välkommen hem" inte går hem på andra ställen?

– Nej. Om man gör det med kärlek tar folk åt sig ändå. Man fattar. Det handlar om kärleken till en stad, inte staden i sig, säger Aki.

Labyrint har just nu paus i sin jubileumsturné. I vår återupptas turnén och då blir det en spelning Uppsala. Även om de inte längre bor i stan så är kopplingen stark.

– Vi har inte släppt Uppsala. Man släpper aldrig Uppsala!

<p>Uppsalalala</p>

I UNT Kulturs artikelserie ”Uppsalalala” lyfter vi fram låtarna som på något sätt handlar om Uppsala, från förr till nu och från smalt till hits. Artikelserien avslutas senare med en omröstning: Vilken Uppsalalåt blir läsarnas favorit?

Tidigare låtar i serien:

Veronica Maggio: "17 år"

LöstFolk: "Aina älskar reggae"

Dimma: "Uppsalalala"

Markus Krunegård: "Åh Uppsala"

Ane Brun: "Sleeping by the Fyris river"

Owe Thörnqvist: "Rumba i Engelska parken"

En Svensk Tiger: "Skuggor i blåljus"

Madame Wu & Elise Graham: "Uppsala universitet"

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Åberg