Om det är någon som gillar att uppmärksamma sin hemstad så är det Uppsalahiphopparna Labyrint. Stadsdelen Gottsunda förekommer flitigt i deras låtar, till exempel i "Ortens favoriter" och "Gottsunda". Men den låt som verkligen har blivit deras Uppsalalåt nummer ett är "Välkommen hem" från debutabumet "Labababa" (2011).

– Vi är alla från Uppsala och ville göra något till första skivan, verkligen representera. Och när Dani M var med som gästartist – han är ju också från stan – så kändes det naturligt att göra en Uppsalalåt tillsammans med honom, säger Labyrintmedlemmen Aki.

Under de knappa fyra minuter som "Välkommen hem" varar hinner Labyrint med så många Uppsalareferenser att Owe Thörnqvist för en stund ligger lä. Stadsdelar som Flogsta, Stenhagen, Gottsunda, Nyby, Luthagen och Heidenstam flimrar förbi. Liksom lokala företeelserna Pelle Svanslös, Carl von Linné, studentnationerna och alla cyklar. Tonen är varm och kärleksfull – en ren hyllning. "Kommer älska 018 ända till sagan är slut" rappar Dani M.

Känner ni att ni får samma kärlek tillbaka?

– Absolut, det känns ömsesidigt. Och vi har fått mycket beröm för att vi sätter Uppsala på kartan, säger Aki.

Kan det vara negativt att vara så tätt sammankopplad med en stad? Att en låt som "Välkommen hem" inte går hem på andra ställen?

– Nej. Om man gör det med kärlek tar folk åt sig ändå. Man fattar. Det handlar om kärleken till en stad, inte staden i sig, säger Aki.

Labyrint har just nu paus i sin jubileumsturné. I vår återupptas turnén och då blir det en spelning Uppsala. Även om de inte längre bor i stan så är kopplingen stark.

– Vi har inte släppt Uppsala. Man släpper aldrig Uppsala!