Klassisk festival – utan Bach och Mozart

Curious Classics – så heter en helt ny festival som arrangeras för första gången i Uppsalas konserthus i höst.

3 maj 2018 09:59

Klassisk musik får de flesta av oss att associera till västerländska kompositörer som Bach, Händel, Mozart och Beethoven. Men den här gången handlar det om klassisk musik från andra världsdelar än Europa, genrer som ofta etiketteras som "världsmusik".

– Det är lätt att uppfatta världsmusik som festlig, rytmisk och dansant, men det finns så mycket mer att lyssna på. Till den här festivalen har vi bjudit in fantastiskt skickliga konstmusiker från sinsemellan vitt skilda traditioner, säger Cecilia Hörnell Sunar, verksamhetsledare för den Stockholmsbaserade kulturarrangören Re:Orient som initierat festivalen och arrangerar den i samarbete med Uppsala konsert & kongress.

Fokus ligger förstås på konserter, men det blir också seminarier, workshops och barnaktiviteter bland mycket annat. Publiken kan förvänta sig att få höra ett tiotal akter, allt från soloartister till hela grupper. Azerbadjansk mugham, mande från Mali och klassisk kinesisk musik hör till de genrer som står på menyn.

– Att göra urvalet har varit ett pussel med för många bitar. Det finns ju så mycket bra musik att välja på. Vi har velat ha ett brett spektrum av olika kulturer och traditioner plus att vi också utgått från artister som vi gillar och har lyssnat på länge.

Cecilia Hörnell Sunar nämner bland andra Akkari Sisters från Indien, Kayhan Kalhor från Iran, koreanskan Park Jiha och Trio da Kali från Mali. Den sistnämnda gruppen har framträtt i bland annat Royal Albert Hall och är aktuell med ett album som de gjort tillsammans med The Kronos Quartet.

Curious Classics pågår mellan 19 och 21 oktober, det vill säga veckan efter Uppsala internationella gitarrfestival.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner