Katedrulen har landat

En vänligt sinnad katedrul har landat på Galleri 1 i Uppsala. Sebastian Johans gläds åt en smula galenskap.

18 mars 2010 09:22
En sju hundra meter hög konstkatedrul har landat i Uppsala. Det låter farligt, men det finns ingen orsak till panik. Katedrulen verkar vänligt sinnad och nöjer sig med att bara vara som just Katedruler är. Som genom ett under har den gigantiska besten lyckats pressa sig in på lilla Galleri 1 där den lever i symbios med sina skapare Mats Nyberg, Eva Högberg och Kurt Nyberg. Om det är trion som styr konstkatedrulen eller tvärt om bör antagligen förbli osagt, men om du känner dig orolig är det kanske en bra idé att svänga förbi för att bilda dig en egen uppfattning.

Man ska ge fan i att öppna Pandoras box, brukar det heta. Och det vore möjligen mycket sagt att påstå att två gånger Nyberg och en gång Högberg har gett sig på ett så vådligt projekt, men att de har flyttat innehållet, det känner jag mig relativt säker på.

En annan återkommande truism är faran med att trycka in för mycket i Konstnärsklubbens lilla galleri. Och också den har trion struntat i. Bara konstkatedrulen, en antiestetisk explosion av hönsnät, skrynkligt tidningspapper, färg, trä, plast och, enligt utsago, en lokalkänd tegelsten, tar upp mer utrymme än rummet medger. Men eftersom hela projektet handlar om att presentera en utsaga som är anti både vad gäller estetik och sådär i största allmänhet, gör det ingenting. Ju mindre stjärterum, desto mera hjärterum, kunde eventuellt vara det budskap katedrulen stöter fram i sin färd över slätten.
På monstrets ena sida breder några skulpturer i Mats Nybergs bekanta anslag ut sig, kompletterade med en rad små skärmar som visar enkla animeringar som faktiskt ger träskulpturerna en liten extra dimension. På rummets andra sida visas en rad småkatedruler skulpterade av Eva Högberg och överallt hänger bilder, skisser och dokumentation. I trappan hänger en pappersblogg med funderingar om bibeln och estetik och på den minimala övervåningen kan man slå huvudet i taket på ett dansgolv.

En dröm om annorlunda, en dröm om frihet och en dröm om att be alla dem som vet bättre att dra åt helvete. Lyckas Den nue konstkatedrulen i sitt uppsåt? Ja, nog är den antiestetik så det räcker. Och visst är det ganska skönt att se en smula galenskap på Galleri 1.
Den nue konstkatedrulen
Mats Nyberg, Eva Högberg och Kurt Nyberg
(tom 28/3)
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sebastian Johans