Kammarmusik i Skebobruk

På fredag börjar kulturfestivalen "Sommarnattens toner". Under tre dagar får besökarna chans att uppleva franska och svenska musiktalanger i vacker miljö.

16 juli 2019 07:00

Den fransk-svenska festivalen, som främst presenterar kammarmusik, startade 2002. Tanken var att utveckla en kontakt mellan franska och svenska musiker. David Lampel som är konstnärlig ledare och kompositör bor själv i Paris större delen av året.

– Vi är den enda fransk-svenska musikfestivalen i Sverige, vad jag vet. Sverige har traditionellt sätt varit närmare det angloamerikanska musiklivet. Många franska musiker som kommer hit är här för första gången. Det kan en festival som den här ändra på, säger han.

Festivalen hålls i Skebobruk, i det idylliska Roslagsbruket från 1600-talet. Den arrangeras i samarbete med brukets Kulturförening. Här finns en sjö och det går att promenera i närområdet. Konserterna anordnas inne i Orangeriet.

– Det är väldigt drömskt. Besökarna kan äta och dricka mellan konserterna, säger David Lampel.

Anledningen till att många gäster uppskattar festivalen tror han beror på den säregna stämningen. Namnet anspelar på Ingmar Bergmans film "Sommarnattens leende" från 1955, där David Lampels mamma Eva Dahlbeck spelar huvudrollen. De som sett filmen känner igen stämningen av förhöjd sekelskiftesromantik, som också festivalen vill fånga.

– Det är den finaste filmen med mamma. Festivalen är en hyllning till henne och namnet passar bra för att beskriva festivalen. Det är charmigt och annorlunda. Besökarna lyssnar på fantastisk musik i vacker herrgårdsmiljö, säger David Lampel.

På programmet står bland annat Romeo & Julia Kören från Dramaten som bjuder på musikteatraliska tolkningar av Bellman. På lördagen gästar vokaltrion Solala, kända för vokalarrangemang i köksmiljö. Den franska tangoensemblen Contraste avslutar festivalen på söndagen.

– Det är ett brett program, lite som en à la carte-meny. Man får inte missa någonting, allt beror på vilken smak man har. Här finns fisk, kött och grönsaker, säger David Lampel.

Särskilt minns han öppningskonserten från 2003 då pianisten Jean-Pierre Armengaud uruppförde det nyupptäckta stycket "Kvällarna som upplystes av kolens glöd" från 1917, av kompositören Claude Debussy. Händelsen uppmärksammades i media.

– Då skrev vi historia, säger David Lampel.

Planen är att i alla fall fortsätta med festivalen till 20-årsjubileet om två år.

– Sedan får vi se om vi fortsätter och i vilken form, säger han.

Förra året hade festivalen 1200 besökare.

Festivalprogram 19-21 juli

Fredag

Romeo & Juliakören framför sånger av C.M.Bellman. Stråkkvartetten Manfred bjuder på kammarmusik tillsammans med franske pianisten Florent Boffard. Uruppförande av David Lampel.

Lördag

Vokaltrion Solala framför visor i olika genrer. Franske pianisten Eric Vidonne framför spansk musik.

Söndag

Violinisten Christian Svarfvar, violin och gitarristen Jacob Kellermann framför lättsam sommarmusik av bland andra Schubert. Franska ensemblen Contraste avslutar med tangomusik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Norgren