Kameran en ständig följeslagare

Märta Thisner Hedberg, född och uppvuxen i Forsa utanför Vattholma, debuterar nu med sin fotobok ”Drunk in Love” – ett projekt som speglar hennes liv och sökande efter kärlek och identitet.

24 juni 2019 11:00

Inspirationen kom redan under mitten av 1990-talet när den då 15-åriga Märta Thisner Hedberg fick Lars Tunbjörks fotobok ”Landet utom sig” i konfirmationspresent. Den kom sedan att prägla hennes framtida yrkesliv.

– Bilderna fascinerade mig. Boken var så cool och jag kände att jag också ville bli fotograf. I dag är den legendarisk, säger hon.

Hennes egna fotobok ”Drunk in Love” innehåller bilder på hennes vänner och livet tillsammans med dem under de senaste 15 åren. Kameran har varit en ständig följeslagare och med vännerna har det funnits en tyst överenskommelse att hon får fota. Bilderna speglar en längtan efter kärlek, identitet och fest – en känsla av frihet och att allt kan hända.

– I boken är det härliga, glada bilder. I dokumentärfotogenren ligger det en prestige i att fota misär, helst hemlösa och narkomaner. Inget får vara riktigt glatt. Men mitt liv är inte så och det är inget jag kan eller vill fejka. Av respekt för mina vänner har jag heller inte letat efter de jobbiga situationerna. Jag har varit mer vän än fotograf, det är inte alltid jag plockat upp kameran. Jag har inte fotat när folk gråter eller är ”fula”.

2017 vann Märta Thisner Hedberg Arbetets museums dokumentärfotopris med juryns motivering ”för sin förmåga att fånga det osminkade, ungdomliga i sina bilder och som särskilt uppmärksammats inom mode- och musikindustrin”. I november ställer hon ut ”Drunk in Love”-projektets bilder på museet i Norrköping, där även många av bilderna som inte fick plats i boken visas upp.

– Priset gav mig ytterligare pepp att göra boken. Och jag upplevde att den här tiden i mitt liv snart är över, det var dags att slutföra projektet.

Totalt hade Märta Thisner Hedberg 550 bilder med sig till fotoboksförläggaren Gösta Flemmings kontor i Grebbestad, där de tillbringade ett par dagar med att välja ut bilder.

– Gösta har en otroligt bra blick för vilka bilder som passar ihop. Trots att han inte känner någon av människorna på bilderna, valde han ändå de som gestaltar personer som står mig nära. Det roligaste med att arbeta med boken var att jobba ihop med honom, att få hans proffsiga blick på bilderna.

Det tog 15 år att färdigställa ”Drunk in Love” och för Märta Thisner Hedberg har flera drömmar gått i uppfyllelse: boken ges ut på förlaget Journal – samma förlag och med samma förläggare som gav ut den stora inspirationskällan Lars Tunbjörks ”Landet utom sig”.

Personligt

Märta Thisner Hedberg föddes 1981 i Forsa, ett par mil norr om Uppsala.

Hon gick gymnasiet på Grafiskt Utbildningscenter (GUC) i Uppsala. Därefter flyttade hon till Stockholm för att läsa på GFU på Folkuniversitetet.

Efter ett år med fotostudier i England läste hon sedan på Fotoskolan i Stockholm och har sedan 2005 arbetat som fotograf med uppdrag inom kultur och mode.

Ett annat av Märta Thisner Hedbergs personliga projekt innehåller bilder från platsen där hon växte upp och skildrar människorna och miljöerna där, ett pågående projekt som hon också hoppas ska mynna ut i en bok.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Emelie Högberg