Jul och andra rysligheter på bio

Jag kommer hem igen till jul

30 oktober 2019 06:00

Dr Sleep

1/11 Ryslig Steven Kinghistoria inleder november på bio. Pojken Danny, som cyklade på sin gnisslande trehjuling i de spöklika korridorerna på hotellet i Stanley Kubricks skräckklassiker "The shining", har blivit vuxen och spelas här av Ewan McGregor. Han är fortfarande synsk och får rädda en likasinnad, en synsk liten flicka, från att jagas av en skum sekt. Och en ny regissör är det också, skräckfilmsskaparen Mike Flanagan.

8/11 Peter Jöback har huvudrollen i den första julfilmen för säsongen. Han spelar en världsberömd sångare som kommer hem till familjen för att fira jul. Hans brorsa, spelad av Johannes Bah Kunke, är körledare i den lokala kyrkan och glad över det tillfälliga kändistillskottet i den. En och annan hemlighet finns begraven i släkten och det blir förstås känslomässiga urladdningar. Uppsalafödda Ella Lemhagen har regisserat.

Last Christmas

15/11 En brittisk julkomedi baserad på George Michaels hits. Den handlar bland annat om Kate, spelad av Emilia Clarke, som jobbar som tomtens medhjälpare i en året runt-öppen julaffär. Men hon har en svår sjukdom och blir också förälskad i en ganska omaka kille. Hennes mamma spelas av Emma Thompson, vilket sällan är ett felval i komedisammanhang. Paul Feig, som bland annat gjorde "Bridesmaids", har regisserat.

Om det oändliga

15/11 Roy Anderssons fjärde del i trilogin (sic!) om det mänskliga, all dess skönhet och grymhet. Gissningsvis är filmen i en monokrom färgskala och fylld med människor i trista, vardagliga miljöer som levererar enradiga, djupsinniga och säreget humoristiska repliker. Omistligt för fansen, fascinerande för oss andra också, liknar definitivt ingen annans filmer. Den fick silverlejonet i årets Venedigfestival.

The Irishman

22/11 Martin Scorsese har än en gång regisserat Robert de Niro. Rollistan rymmer även Al Pacino, Harvey Keitel och Joe Pesci. Temat är organiserad brottslighet, vad annars med det här gänget? Det märkliga är att filmen bara efter en vecka på bio visas på strömningsjätten Netflix...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe