Jubileumsår för Rysk jul

För tio år sedan arrangerade dirigenten Maria Goundorina konserten Rysk jul för första gången. Nu är det en populär tradition hos både vokalensemble och Uppsalabor att låta stämningsfulla toner fira in den rysk-ortodoxa högtiden.

4 januari 2019 07:00

– Jag trodde absolut inte att "Rysk jul" skulle fortsätta gå såhär länge – syftet från början var att bryta av lite från alla andra julkonserter och göra något annorlunda, tillägger ryskfödda Maria Goundorina som för tio år sedan var Uppsala Vokalensembles dirigent och bjöd in till konsert med ryska jultoner för allra första gången.

Och det skulle alltså inte bli den sista. Den traditionella ryska julmusiken, som på konserten framförs helt a cappella, beskriver Maria Goundorina röra sig mellan jublande och stillsam, och alltid berikad med stämning och budskap. Helheten har har kommit att bli ett populärt inslag för många jullediga Uppsalabor i början av januari, då den rysk-ortodoxa julen äger rum. Själv firar Maria Goundorina tre gånger.

– 24 december hemma med min man, enligt rysk tradition på nyår med vänner, och så 6 januari med sång och musik.

2011 vandrade taktpinnen för Uppsala Vokalensemble vidare till Sofia Ågren, som till slut bestämde sig för att även hålla traditionen med "Rysk jul" vid liv.

– Det var främst på grund av respekt för Maria och hennes bakgrund som jag var lite tveksam, men ensemblen tyckte att vi skulle fortsätta eftersom konserten varit så uppskattad – konceptet har verkligen nått Uppsalaborna.

Varför tror du?

– Dels för musiken såklart, som har ett brett spektra; exempelvis stor variation i dynamik och tempi. Den är väldigt uttrycksfull och passar liksom en sådan lokal som Domkyrkan. Sedan tror jag att konserten ligger bra i tid, då många är lediga och inte har så mycket att stå i som innan och runt jul.

Hur skiljer sig den ryska julmusiken från den svenska?

– Den största delen av musiken är på liturgiska texter och berättar därför inte så mycket om själva julfirandet ute stugorna, utan fokus ligger på det kristna budskapet. Vi i ensemblen har dock repeterat och framfört dessa sånger i så många år, att vi förknippar dem med jul lika mycket som vi gör med de svenska klassikerna.

Kan publiken vänta sig något speciellt av årets upplaga?

– Maria Goundorina är inbjuden som dirigent, och vi har bestämt oss för att köra helt traditionellt med låtar som varit med från allra första början – ett kärt återseende och helt fantastisk musik, sammanfattar Sofia Ågren.

Rysk jul

Julafton firas i Ryssland den 7 januari på grund av att den rysk-ortodoxa kyrkan följer den julianska kalendern. Annars har nyår länge varit ett större firande än julafton i Ryssland, vilket härrör från traditionerna från Sovjetunionen då det var förbjudet att uppmärksamma religiösa högtider. 1992 blev det åter tillåtet att fira jul, men det är många som fortfarande håller i firandet på nyår, som då påminner om det "traditionella" julfirandet med mat, julklappar och utsmyckad gran. I Ryssland är det dock inte jultomten som kommer med gåvor, utan Fader Frost och hans barnbarn Snöflickan...

Årets upplaga av Rysk jul äger rum söndagen 6 januari i Uppsala Domkyrka klockan 15.00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Helena Darlöf