Ett par veckor in i juni tystnade jazzen i vanlig ordning i Uppsala. De tre stora scenerna – Jazzbaren på Katalin, Jazzhörnan på UKK och The Jazzpool på Interpool – stängde för sommaren. Men nu är väntan över för stans jazzälskare. Först ut är Jazzbaren, Katalins bakficka, som inleder säsongen med den New Orleans-influerade pianisten Dom Pipkin (22 augusti). Jazzbarens hela höstprogram är ännu inte spikat, men klart är att sångarna Claes Janson och Ellen Andersson ger en gemensam konsert 5 september. Då ska Nat King Cole och Anita O’Day hyllas.

På tisdagskvällarna förvandlas krogen Interpool på gågatan till jazzklubb. Nytt för i höst är att publiken betalar inträde i stället för utträde. I övrigt är det mesta sig likt när arrangörerna Daniel Lantz, Biim Frischenfeldt & co slår upp portarna. Programmet är spikat och utlovar en blandning av stilar med en del Uppsalabaserade artister. Den 8 oktober uppträder trumpetaren Bosse Broberg tillsammans med en annan veteran, sångerskan Ann-Kristin Hedmark. Andreas Hellkvist Trio står på scenen 29 oktober.

Uppsala Jazz Club fortsätter samarbetet med Uppsala Konsert & Kongress under rubriken Jazzhörnan. I likhet med tidigare säsonger väntar ett fåtal men högkvalitativa konserter. Först ut är den amerikanska sångerskan Indra Rios Moore (27 september).

Artikelbild

| Indra Rios Moore tar ut svängarna på Jazzhörnans scen.

– Hon är en riktig pärla, stor i många länder men kanske inte lika känd i Sverige, säger Emil Ingmar, ordförande i Uppsala Jazz Club

Indra Rios Moores landsman, gitarristen Julian Lage, gästar hörnan 8 november.

– Han kom fram som ett riktigt underbarn, nu är han i 30-årsåldern och ett etablerat världsnamn. I höst åker han ut på soloturné utan kompmusiker. Det blir spännande, säger Emil Ingmar, som själv är pianist och gärna lyfter fram säsongsavslutningen 8 december med Jacob Karlzon och hans trio.

– Han är en virtuos, en fantasiskt skicklig pianist med stor bredd.

Artikelbild

| Pianisten Jacob Karlzon med sina vapendragare Morten Ramsbøl på kontrabas och Rasmus Kihlberg på trummor. I december kan trion ses och höras i Uppsala.

Jazzhörnan tjuvstartar hösten under Kulturnatten 14 september. Då väntar en helkväll på restaurangscenen där lokala musiker i nya och måhända oväntade konstellationer står för musiken.

Bortsett från de tre stora scenerna kan jazz höras på flera andra ställen runt om i Uppsala. Katalins lördagseftermiddagsjazz i puben har redan dragit i gång, och Kulturpunkten i Gottsunda ligger i startgroparna med sitt söndagsprogram. Uppsalasångaren Mikael Jansson inleder med sin Chet Baker-hyllning under rubriken ”Chet happens”.