"Jag tror att det är ett klokt beslut. I övrigt har jag inga kommentarer förutom de jag redan gjort i andra sammanhang. Allt gott /Peter E", skriver han i ett mejl till UNT på fredagsförmiddagen.
Klockan nio kom beskedet om att Svenska Akademien skjuter upp årets Nobelpris i litteratur. 2018 års pris kommer i stället att delas ut nästa år.
– Vi har bestämt oss för att inte dela ut ett pris efter långa och intensiva diskussioner. Förtroende är så pass lågt i omvärlden att vi avstår i år. Däremot planerar vi att dela ut priset nästa år och då blir det ett dubbelt pris förhoppningsvis. Det har hänt fem gånger tidigare och är inte en unik händelse, säger den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson till TT.
Peter Englund blev ledamot av Svenska Akademien 2002. Mellan 2009 och 2015 var han ständig sekreterare. För några veckor sedan lämnade Peter Englund Akademiens arbete som ett resultat av den senaste tidens turbulens och inre konflikter.
Uppsalaprofessorn i litteraturvetenskap och författaren Johan Svedjedal skriver i ett mejl till UNT att beskedet var "väntat". Beslutet att skjuta upp årets Nobelpris i litteratur kallar han "utmärkt". Johan Svedjedal tror också att beslutet "förmodligen" stärker förtroendet för Svenska Akademien.
Hans kollega på litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet, professor Anna Williams, gör samma analys. Även hon anser att beskedet var "väntat" och att det var ett "klokt beslut". På frågan om beslutet stärker förtroendet för Akademien svarar hon i mejlet:
"Akademiledamoten Anders Olsson har talat om att förtroendet kan återvinnas ”genom långt arbete”, ”genom att inse det allvarliga i situationen” och genom förnyelsearbete (DN). Inte minst det sista är avgörande för ett återvunnet förtroende."
Lars Burman, överbibliotekarie på Carolina Rediviva, är inne på samma linje och kallar beslutet för "väntat och klokt". Han skriver i sitt mejl att beslutet stärker Akademiens förtroende men att "mer arbete återstår".