"Jag satt vid Fyrisån och dödade tid"

När Veronica Maggio ser tillbaka på sina tonår i Uppsala i låten "17 år" är det utan nostalgiskt skimmer. Texten präglas snarare av tristess och längtan bort.

27 december 2018 07:00

Den nu 37-åriga sångerskan och låtskrivaren föddes i Uppsala som Sandra Karin Veronica Bellemo. Maggio är mammas efternamn och blev också hennes vid 17 års ålder. Musikkarriären tog fart i mitten på 00-talet och det stora genombrottet kom 2008 med andra albumet "Och vinnaren är..." där den självbiografiska "17 år" var en av hitlåtarna.

Tonårstiden i Uppsala på 90-talet var ingen klang- och jubelperiod, eller vad som sägs som textrader som "Jag satt vid Fyrisån och dödade tid//..//Jag har slitit ut så många skor i en stad där ingen längre bor".

Minnena från åren i Uppsala kretsar också kring "Valborgskaos på Stora Torget" och bostaden på Rackarbergsgatan 40: "Vi bodde högst upp, vad mer vill du veta, jag berättar vad som helst".

Hon tar även upp namnbytet och aupair-tiden i Österrike efter första gymnasieåret: "Jag skulle utomlands, jag bytte efternamn, och jag blev en av dem som aldrig kommit hem".

Att låten verkligen handlar om henne själv bekräftar Veronica Maggio i den självbiografiska boken "Allt är för bra nu" (2017):

"Oskar Linnros tyckte att jag skulle skriva om min uppväxt, destillera ner allt till något greppbart som berättade vem jag var. Det första jag kom att tänka på var mina mascararandiga kinder, hemmafesterna, det ökända valborgsfirandet i Uppsala och drömmen om att flytta till Stockholm och alltid ha det som när jag var där på Vattenfestivalen 1996. Det året var jag inte 17 år men lite konstnärlig frihet måste man ju få unna sig."

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner