Ingen jul utan Anna-Lotta Larsson

Sångerskan Anna-Lotta Larsson har vanan inne. För 25:e året ger hon sig ut på en lång julturné där en konsert i Uppsala ingår.

25 november 2018 07:00

Årets turné med "Anna-Lottas jul" inleddes i hemstaden Piteå 26 november. När hon går i mål i Stockholm 19 december har hon avverkat inte mindre än 22 konserter. I vanlig ordning samarbetar hon med lokala körer plus att hon har pianisten Andreas Landegren med sig. I Missionskyrkan i Uppsala 3 december deltar Vindhemskören, Tonicum, Projektkören S:t Pers kyrka och Stefanoskören under ledning av dirigenterna Peter Melin, Erica Nilsson och Linnéa Sjöberg.

– Det är fantastiskt kul och lustfyllt att sjunga julens sånger, möta publiken och få samarbeta med alla körer år efter år. Tyckte jag inte det skulle jag förstås inte fortsätta, säger Anna-Lotta Larsson.

Hon berättar att förberedelserna startar redan i januari. Turnépusslet ska läggas, lokala körer kontaktas, sånger väljas ut och arrangeras.

– Repertoaren ändras en del varje år, men inte för mycket. Ett år tog jag bort "O Helga natt" och det föll inte i god jord, många blev besvikna när jag strök den.

Men det blir inte bara julsånger. Anna-Lotta Larsson lägger gärna in låtar av exempelvis Leonard Cohen och Stevie Wonder så att jultemat inte blir kvävande.

Du är ju inte den enda svenska artisten som beger sig ut på julturné. Konkurrensen är väl rätt hård?

– Jo tack, det känner vi till. Jag skulle nog kalla det för inflation snarare än konkurrens. Men vi har lyckats få publiken att komma till våra konserter som ju bara kretsar kring musiken. Vi har inga blinkande ljus, konfetti eller elefanter.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner