I jakten på inkompetensen

Dramatikern och Uppsalabon John Fiskes nya föreställning "What could possibly go wrong?" är något så ovanligt som en hyllning till misslyckandet.

9 februari 1916 10:12

Alla tycks vi vara besatta av framgång och lycka. Det är i alla fall något som "allkonstnären" och tillika Uppsalabon John Fiske funderat så mycket på att han beslutade sig för att göra en föreställning om det motsatta, en hyllning till inkompetens och misslyckande. Föreställningen, som han valt att döpa till det talande "What could possibly go wrong? – a comic celebration of failure", har offentlig premiär på Reginateatern 18 februari.

– De flesta av oss är inte så framgångsrika och bra som vi egentligen vill tro. Det är mänskligt och vi ska inte bli så besvikna, det är av misslyckandena som vi lär oss något. Och det mesta går att rätta till. Det är lite av det budskapet som min föreställning vill förmedla, säger John Fiske.

Han drar genast den ena anekdoten efter den andra. Alla dessutom sanna. Ett slags miniföreställning mitt i samtalet, om motorcykelkillarna som inte kom lägre än till parkeringen i Nordpolen. Eller hur hela elva bokförlag refuserade Harry Potter med motiveringen att berättelsen var för gammeldags och konstig. Och hur det gick med Harry Potter vet vi ju alla, liksom med Beatles, som av vissa inte ansåg ha något att erbjuda då de bandet bildades.

– Det finns massor med roliga historier och händelser som just handlar om människors misslyckanden och som lämpar sig väldigt bra för scenen. Också mina egna personliga historier. Folk gör helt enkelt misstag, som ibland ändå blir rätt, som exempelvis med penicillinet.

Föreställningen, som John Fiske valt att göra på sitt modersmål engelskan, växlar från högt till lågt, från kärnvapen till mackan som alltid, av en besynnerlig anledning, landar med smöret neråt. Trivialiteter. Och lika mycket allvar. Allt i en vild blandning.

– Föreställningen är en kombination av standup, teater och föreläsning. Jag kommer också att sjunga några låtar, göra ett experiment med publiken och visa olika bilder och klipp.

Allt med misslyckandet som ledstjärna.

– Jakten på framgång tror jag är ett västerländskt fenomen. Vi borde lära oss mer av det asiatiska synsättet, där jag har en känsla av att de har mer tid och lever i harmoni, inte bara med varandra utan även med naturen. Det är något som vi borde lära oss av i vår iver att hylla folk som har lyckats, medan de som inte är lika framgångsrika aldrig får någon plats, säger John Fiske.

Men nu är det alltså dags.

Personligt John Fiske

Ålder: 66 år

Bor: Svartbäcken i Uppsala, ursprungligen från London.

Yrke: Dramatiker, regissör, skådespelare och musiker i Kesselofski & Fiske samt i barnteatergruppen "Tio fötter".

Bakgrund: Verksam inom teatern både i Sverige och Storbritannien, samt har turnerat runt om i världen, i 45 år.

Aktuell: Med föreställningen "What could possibly go wrong? – a comic celebration of failure" på Reginateatern, som spelas 16–20 februari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!