Humor mitt i svärtan

Kan en pjäs om psykisk ohälsa och självmordstankar vara underhållande och rent av upplyftande? Ja, svarar Isak Hjelmskog som regisserat "Allt som är värt".

15 september 2019 18:00

Riksteaterpjäsen "Allt som är värt" hade premiär 2017 och är nu åter ute på turné med Peter Jansson som enda skådespelare. På tisdag 17 september spelas pjäsen på Gottsunda dans & teater.

I centrum står en pojke vars mamma hamnar på sjukhus på grund av depression. Pojken gör en lista till mamman över sådant som gör livet värt att leva – som glass, vattenkrig, berg- och dalbanor. Under den timslånga pjäsen hinner pojken bli vuxen och inser att den allt längre listan är till nytta också för honom.

– Ämnen som depression och självmordsproblematik är givetvis tunga, men utan humor och värme skulle innehållet bli svårsmält för publiken, säger Isak Hjelmskog.

Pjäsen innehåller också en hel del musik, som bland annat fungerar som tidsmarkörer. Isak Hjelmskog utlovar massor av sköna låtar från pjäsens början 1987 och fram till våra dagar.

– Pjäsen är också interaktiv på riktigt. I teatervärlden talas det ofta om att publiken ska vara medskapande, men det är en sanning med modifikation. Oftast sitter åskådarna passiva i salongen. Men i "Allt som är värt" deltar verkligen publiken i föreställningen. Fast man behöver inte vara rädd för att bänka sig, den enda som kommer att bli utskrattad är Peters rollfigur, lugnar Isak Hjelmskog.

För manus står den brittiske dramatikern Duncan Macmillan i samarbete med ståuppkomikern Jonny Donahoe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner