Hoppfull vår på Reginateatern

En festival med persisk poesi och en tävling i ordvitsande är några av nykomlingarna på Reginateatern i vår. Men annars blir det många återseenden för publiken.

13 januari 2019 07:00

– Jag är väldigt nöjd med vårens blandning. Det finns något för alla smaker och mycket är publikfavoriter i repris, säger Maria Björk, teaterchef på Reginateatern.

Humor för psykisk hälsa blir det när Malmöduon Dilan och Moa intar scenen i januari. Och dagen därpå kan även publiken få dansa när duon Carpusa Tango från Argentina spelar och sjunger ursprunglig argentinsk tango.

Till repriserna hör den segslitna showen med Hasse och Tage-material förmedlat av Uppsalaartister, trollerikonstnären Carl-Einar Häckners magikomik, Phontrattarne och "ett teknat spex". Maskspelsgruppen Familie Flöz från Berlin hör också till de återvändande och den halländska teatergruppen 123 Schtunk är alltid rolig att ha i huset, tycker Maria Björk. Av allt att döma gillar Uppsalapubliken också gruppens vanvördiga tolkningar av klassiker ur teaterhistorien. I mars kommer de med en föreställning som de ställt samman själva och som handlar om författaren August Strindberg, "Ett urtaget hjärta".

Emil Jensen hör också till de återkommande gästerna. Hans nya föreställning "En gemensam galning" kan upplevas i slutet av mars.

– Han har tagit fasta på att i tidningarna står det ofta att ett dåd har begåtts av en ensam galning. Här är ordet "gemensam" temat i en show där han blandar musik och prat, precis som han brukar göra, säger Maria Björk.

Den danska gruppen Don Gnu har utvecklat en egen scenkonst med komiska dans och akrobatik. I deras "Men in sandals, all night long" 14 februari lär en bräda ha en viss betydelse och den ska användas både läskigt och halsbrytande skickligt. Gruppen kommer även att göra en miniturné när de ändå är i Uppsala och uppträda på scener i Sävja och i Gottsunda.

En Sverigepremiär blir det i mars också, "Springtime" med Amanda Apetrea, som annars har sin bas i ÖFA-kollektivet och dragartisten Mica Sigourney. Säsongen avslutas med en alldeles ny poesifestival med poesi på persiska och svenska i samarbete med Uppsalaföreningen Salsal.

På måndagskvällen 14 januari, kommer Reginateaterns vårprogram att presenteras för alla intresserade och flera av artisterna medverkar med smakprov.

– Vi hoppas att vårt program ska vara meningsfullt och roligt, ge lite uppbygglighet och hopp. Det är vad vi alla behöver i dessa tider, säger Maria Björk.

Hon berättar också att Reginateaterns tekniker är i färd med att montera helt ny och miljövänlig belysning. Den är motoriserad och har led-lampor.

Januari

19 Cat video festival

27 Don Quijote, Arabiska teatern.

Februari

7 och 8 Spring, Uje, spring, solo.

23 Lise och Gertrud hyllar Marie Fredriksson.

Mars

22 och 23 Ett urtaget hjärta, 1 2 3 Schtunk

31 Hotel Paradizo, Familie Flöz

April

6 - 13 Legally blond, Uppsala estetiska gymnasium

24 Invigningsshow Uppsala magic and comedy

25 Sveriges bästa ordvitsare, Uppsala magic and comedy

Maj

9- 12 Ett teknat spex

16 - 21 Phontrattarne

24 Teater Prego 10 år jubileumsshow

Juni

8 Persisk poesifestival

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe